Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facket tar strid mot Realtid

Publicerad: 26 Februari 2009, 09:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:31

Realtids reportrar fick nyligen beskedet att alla löner behöver sänkas tillfälligt för att bolaget måste spara. "Det är helt oacceptabelt", säger Ragnar Forsén, ombudsman på SJF.


Det var i förra veckan som Realtid.ses sparplan - att alla anställdas löner måste sänkas - blev känd. Totalt ska, enligt Resume.se, 13 personer i företaget beröras.

Enligt Realtids vd Jonas Wiwen-Nilsson är lönesänkningen ett icke tvingande erbjudande till de anställda. De som accepterar en tillfällig lönesänkning gör det som ett lån till bolaget.

- Vi måste skära i kostnadsmassan och eftersom vi är ett internetmedium är lönerna en stor kostnadspost. Allt annat har vi redan sparat in på, säger Jonas Wiwen-Nilsson och fortsätter:

- Alternativet är att vi måste minska personalen vilket vi inte vill. Jag hoppas att det finns en förståelse för detta hos de anställda.

Ragnar Forsén, ombudsman på Svenska Journalistförbundet, SJF, har dock en annan bild av hur lönesänkningen presenterats.

- Enligt medlemmar som jag har pratat med har lönesänkningen presenterats som ett beslut från ledningen som alla måste ställa upp på för att det ska fungera, säger han.

Han rekommenderar inte SJF:s medlemmar att ställa upp på att spara pengar åt bolaget genom att sänka sin lön.

- Jag kan förstå resonemanget men man räddar inga bolag genom att sänka sina lön. Om det finns en framtid i Realtids affärsidé borde man kunna få in pengar från finansiärer, säger han.

En förhandling mellan SJF och Realtid är inbokad i början av mars.

Jonas Wiwen-Nilsson poängterar att inga löner ännu har sänkts - utan att februarilönen betalades ut precis som vanligt. Jonas Wiwen-Nilsson påpekar att även han har kapat sin lön med hälften trots att han inte var den högst betalda i bolaget.

Realtid har sedan starten kämpat för att få i gång annonsförsäljningen, som är sajtens primära intäktskälla. Dock har kostnaderna hela tiden vida överstigit intäkterna.

För perioden maj-december 2007 redovisar bolaget en omsättning på 928.000 kronor samt ett rörelseresultat på -5,4 miljoner.

Bakom bolagets miljoner står privata investerare. Bland annat tre högt uppsatta personer inom investmentjätten Goldman Sachs, där även Jonas Wiwen-Nilsson tidigare har arbetat, har gått in med pengar.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.