Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebooks vändning: Tillåter nyheter i Australien

Publicerad: 23 februari 2021, 07:09

Blockeringen av nyheter i Australien blev kortvarig. Nu svänger Facebook och öppnar återigen för delning.a

Foto: Pixabay

Efter förra veckans kritiserade beslut – nu vänder Facebook och börjar visa nyheter i Australien igen.


Ämnen i artikeln:

Facebook

I förra veckan blockerade Facebook möjligheten att dela nyheter på plattformen i Australien. Beslutet var ett svar på en lag som antagits av landets representanthus, vilken innebär att Facebook inom kort måste ersätta nyhetsmedier för att få dela nyhetslänkar i Australien.

Men Facebooks agerande fick stark kritik. Och nu svänger sociala medier-plattformen i frågan och inom de närmaste dagarna kommer Facebook åter att börja visa nyheter i Australien. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Det känns skönt att vi har kunnat nå en överenskommelse med den australiska regeringen”, skriver Facebook och fortsätter:

”Vi är tillfreds med att den australiska regeringen har gått med på ett antal förändringar och garantier som gäller våra främsta orosmoment kring att tillåta kommersiella affärer som erkänner det värde vår plattform ger publicister, i förhållande till det värde vi får från dem.”

Några av dem som kritiserat Facebooks tidigare beslut är svenska TU:

– Det är rimligt att techjättarna betalar för det nyttjande av publicistiskt innehåll som plattformarna kapitaliserar på. Tidningarna vill finnas på sociala medier, vår journalistik har stort värde för miljoner svenska användare – men det måste råda en bättre balans. Men ett internet utan nyheter är ett sämre internet, sade Thomas Mattsson, tf vd, i ett uttalande i förra veckan.

I går gick också ett antal europeiska medieorganisationer och Microsoft ihop i ett gemensamt upprop i vilket de begär ”en mekanism som ska säkerställa att de stora nätjättarna ersätter medier på ett rättvisande sätt när de använder mediernas innehåll på sina plattformar”.

– Vi följer med spänning det som händer i Australien just nu. Och vi välkomnar att Microsoft, genom överenskommelsen med eurupeiska branschorganisationer, har tagit ställning för en bättre balans mellan medierna och nätjättarna, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter, i ett pressmeddelande.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.