Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebooks nästa steg för att stoppa falska nyheter

Publicerad: 6 December 2016, 09:08
Uppdaterad: 7 December 2016, 09:20

Samarbete och bedömning av "vilseledande språk". Facebook har mött massiv kritik för sin spridning av falska nyheter. Nu har sociala medie-giganten agerat både en, två och tre gånger.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Det har stormat rejält kring Facebook den senaste tiden. Dagens Media har tidigare berättat om att Facebook ska råda bot på problemet falska nyheter. Då föreslog Mark Zuckerberg bättre tekniska lösningar för att upptäcka falska nyheter och göra det lättare för personer att rapportera att en nyhet är falsk.

"I grund och botten: vi tar desinformation på allvar", skrev han då i ett Facebook-inläggg.

I inlägget föreslogs också att inlägg ska kunna flaggas för att varna om att nyheterna är falska – lite senare presenterades också en metod för att anmäla falska nyheter för att stoppa desinformationen.

Samarbetar med andra

Nästa krafttag från sociala medie-gigantens sida var att försöka spåra stötande och olämpligt innehåll i livesändningar på Facebook. Redan nu har man arbetat fram en algoritm för att identifiera innehåll från extremister och terrororganisationer. Detta, som en del i en större satsning, där artificiell intelligens övervakar innehållet. Projektet är i sin linda, men på sikt skulle detta även kunna användas för att identifiera falska nyheter. Tidigare har Facebook förlitat sig på användarna för att moderera innehållet på nätverket, skrev The Wall Street Journal då.

Lite drygt en vecka senare presenterade Facebook, Microsoft, Twitter och Youtube tillsammans idén om en databas med "terroristiskt innehåll", det skriver företagen i ett gemensamt blogginlägg.

"Från och med idag åtar vi oss att skapa en gemensam industri databas av "hash" – unika och digitala "fingeravtryck" – för våldsamma terrorist-bilder, rekrytering till terrorism-videoklipp eller bilder som vi tagit bort från våra tjänster. Genom att dela denna information med varandra kan vi använda de delade "hashes" för att identifiera potentiellt terroristiskt innehåll på våra respektive plattformar", skriver företagen i inlägget.

Tar hjälp av användarna

Idag presenterar dessutom Facebook ett tredje steg för att förhindra falska nyheter. 

Senaste editionen i Facebooks parad med funktioner för att stoppa falska nyheter är att användarna möjligges att värdera om en artikel använder vilseledande språk. Det är i en undersökning som Facebook frågar användare om "vilseledande språk" i inlägg.

Techcrunch skriver om hur Chris Krewson, redaktör för Philadelphia-tidningen Billy Penn, upptäckte undersökningen under ett Facebook-inlägg från "Philadelphia Inquirer". Undersökningen bygger på frågan "i vilken utsräckning tror du att den här länken använder vilseledande språk?". Enligt modulen kan man välja mellan fem alternativ: "Inte alls", "Något", "Något", "Mycket" och "Helt".

Facebooks hantering av spridningen av falska, vilseledande och "klickiga" inlägg har under en tid varit föremål för omfattande kritik. Bland annat ska Facebook ha anklagats för att ha påverkat det amerikanska presidentvalet genom sociala medie-gigantens spridning av falska nyheter.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.