torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebooks ”högsta domstol” granskar bannlysning av Trump

Publicerad: 22 januari 2021, 07:17

Tillsynsrådet har upp till 90 dagar på sig att avgöra framtiden för Donald Trumps Facebook-konto.

Foto: Gage Skidmore/Wikimedia commons

Beslutet om att låta Donald Trumps konto förbli blockerat eller aktiveras igen kan inte ändras av Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Ämnen i artikeln:

Donald TrumpFacebookMark Zuckerberg

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Facebooks beslut att stoppa Donald Trumps konto på obestämt tid ska granskas av bolagets ”högsta domstol”, det skriver CNBC

”Högsta domstolen” är det oberoende tillsynsråd som Facebook tillsatte i början av förra året och består av bland andra grundlagsexperten Jamal Greene, advokaten Catalina Botero Marino, The Guardians tidigare chefredaktör Alan Rusbridger och journalisten och fredsaktivisten Tawakkul Karman som har mottagit Nobels fredspris.

Tillsynsrådet ska se över beslutet och fatta ett bindande beslut för huruvida Donald Trumps konto ska förbli blockerat eller inte. 

Nästa vecka kommer rådet att ta emot folks åsikter kring bannlysningen och rådet har upp till 90 dagar på sig att fatta ett beslut. Det beslut som rådet fattar kan inte överklagas eller på något sätt ändras av varken Facebooks vd Mark Zuckerberg eller andra chefer inom bolaget. 

Donald Trumps konto på både Facebook och Instagram spärrades dagen efter den våldsamma attacken mot kongressbyggnaden i Washington DC. Anledningen till beslutet var att Mark Zuckerberg ansåg det för farligt att låta Donald Trump fortsatt vara aktiv på plattformarna. Mark Zuckerberg skrev bland annat att Donald Trump visat att han ”för avsikt att använda sin sista tid ämbetet för att underminera den fredliga och lagliga maktövergången”. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev