Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebookintrånget: detta fick hackarna med sig

Publicerad: 16 oktober 2018, 06:27
Uppdaterad: 16 oktober 2018, 06:37

Färre konton har drabbats av intrånget än vad som befarades – men hela 29 miljoner Facebookanvändare har fått sina personuppgifter stulna.


Ämnen i artikeln:

Facebook

I slutet av september briserade nyheten om ett gigantiskt facebookintrång.  Över 50 miljoner konton uppgavs ha drabbats, och ytterligare 40 miljoner Facebook-konton låg i farozonen för att kapas.

Angriparna misstänktes dessutom ha fått tillgång till tjänster som användare valt att logga in sig på via Facebook, samt till kopplade Instagram och Spotify-konton.

Efter att ha utrett intrånget meddelar nu Facebook att ”bara”  drygt 30 miljoner konton har drabbats av intrånget.

Hackarna har inte läst eller styrt chattkonversationer, och det har visat sig att Instagram och WhatsApp förblivit opåverkade. Cirka 29 miljoner användare har emellertid fått personuppgifter stulna.

15 miljoner fått namn och kontaktuppgifter exponerade, och ytterligare 14 miljoner ska ha fått detaljer som användarnamn, arbete, kön, språk, religion och hemort, stulna. Hackarna har även kunnat se vilka enheter de drabbade personerna har använt för att logga in på Facebook, och de tio senaste webbplatserna som användaren checkat in på eller taggats vid, skriver bland annat Di Digital.

”Nu vet vi att färre personer har påverkats än vad vi ursprungligen trodde”, skriver plattformsjätten i ett uttalande, där de samtidigt beskriver intrånget som den största säkerhetsläckan i företagets historia.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev