fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook vill samarbeta med banker

Publicerad: 7 augusti 2018, 06:26
Uppdaterad: 7 augusti 2018, 07:48

Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Flickr.

Användare ska kunna chatta med sin bank, hålla koll på försändelser och sitt kontosaldo via Messenger – om Facebook får tillgång till ens finansiella information.

Ämnen i artikeln:

Facebook

JN


Enligt Wall Street Journal så är det transaktioner, kontosaldo och köpbeteende som plattformen är ute efter. Dels vill Facebook bättre kunna förhindra bedrägerier, och dels vill techjätten ge användarna möjlighet att kolla sitt kontosaldo direkt i Messenger, kunna chatta med sin bank direkt via appen eller hålla koll på försändelser.

Nyheten kommer emellertid under en känslig period för Facebook, vars förtroende naggats rejält i kanten när det kommer till hanteringen av användardata det senaste året. Enligt uppgift till Wall Street Journal så är fler banker bekymrade för hur datan skulle hanteras av Facebook, då finansiell information av många anses som mer känslig än annan användardata. Bankerna som Facebook har inlett samtal med uppges vara JPMorgan Chase, Citigroup, Wels Fargo och US Bancorp.

Facebook har redan idag tillgång till en del finansiella information via partnerföretag som American Express, Mastercard och Paypal – för att kunna tillhandahålla kundtjänstchattar och liknande. Som användare avgör man då själv om man vill ge Facebook tillgång till ens finansiella information.

Tanken är att det kan vara bättre att sköta kommunikationen med banken via Messenger jämfört med att stå i telefonkö.[…] Den här typen av information använder vi bara för att möjliggöra sådana funktioner, informationen används inte för annonsering eller någonting annat. Det viktigaste med de här samarbetena är att att hålla människors uppgifter trygga och säkra”, skriver facebook i ett uttalande.

Nyheten om Facebooks ambition att utöka sitt samarbete med banker, ledde i går måndag till att techjättens kurs på börsen steg med 4,5 procent, vilket är välbehövligt för Facebook. Techjättens börsvärde föll över 20 procent i samband med lanseringen av kvartalsrapporten för någon vecka sedan, som inte levde upp til bolagets förväntningar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev