Digitalt presenteras av:

Facebook-utmanare på varningslista

Bolaget bakom uppstickarcommunityn Sitetalk står på Finansinspektionens varningslista.

Dagens Media har tidigare berättat om Facebook-utmanaren Sitetalk, som nu lanseras i Sverige.

Bakom sajten ligger det Hongkongbaserade bolaget United Nordic Alliance Investement Company, Unaico. Ett bolag som sedan april i år finns på Finansinspektionens varningslista.

Detta efter att dess slovenska motsvarighet A-TVP den 9 april skickat ut en varning för Unaico, eftersom företaget bryter mot både slovenska lagar och EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument, MiFID.

Förutom vanliga communityfunktioner har Sitetalk ett system med lojalitetspoäng, som sedan kan översättas till rabatter inom en e-handel som ska bedrivas inom communityt.

Detta har fått kritiker – inklusive norska Lotteritillsynet - att likna systemet vid pyramidspel. På sajten Realtid.ses fråga om vad som är skillnaden mellan Sitetalks system och olagligt pyramidspel svarar Dan Andersson, vd på Unaicos dotterbolag Enigro:

– Mitt svar är att pyramidspel är uppbyggda för att vara kortsiktiga. Det bygger på att någon bygger upp ett stort nätverk och sedan tar pengarna och springer. Vi gör tvärt om. Det här är långsiktigt. Vi bygger upp och investerar i verksamhet och kontor över hela världen. Vi är inget pyramidspel.

Vem som äger Unaico är enligt Realtid.se hemligt, men både grundaren och vd:n härrör från Norge. Sitetalk har enligt egna uppgifter runt 160 000 medlemmar och målet är 1 miljon medlemmar redan i år. Den stora lanseringen sker i höst, bland annat med reklam online och utomhus.

Dagensmedia.se har sökt Sebastian Greenwood, global projektledare för Sitetalk.

Läs mer om Sitetalk i DM Plus.

Martin Schori

Publicerad 2010-06-14 07.51Uppdaterad 2015-12-06 15.47

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: