Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook tillåter videos som visar självskadebeteende

Publicerad: 22 Maj 2017, 07:49
Uppdaterad: 22 Maj 2017, 10:29

The Guardian kallar granskningen för "The Facebook Files". Bild: Pixabay

Facebooks interna regelbok som styr vilket innehåll som får finnas på plattformen har läckt ut. Dokumenten som The Guardian tagit del av visar bland annat att Facebook tillåter videos som visar självskadebeteende och djurplågeri.


Ämnen i artikeln:

FacebookThe Guardian

Frågan om vilket ansvar Facebook har för det innehåll som publiceras på plattformen har varit i fokus under det senaste året. I april fick det ökat uppmärksamhet, när ett videoklipp där ett mord utfördes fick ligga kvar i över två timmar.

Nu lär frågan bli mer akutell än någonsin, när amerikanska The Guardian har lyckats få tag på Facebooks interna regelbok.

Den avslöjar bolagets policy kring vad som gäller för innehåll med alltifrån våld, hets mot folkgrupp, terrorism, pornografi, rasism och själskadebeteende. Det finns till och med regler kring innehåll som visar kannibalism och match-fixning.

The Guardian kallar granskningen för The Facebook Files, och avlöjar bland annat att chefer inom bolaget kämpar med att möta nya utmaningar rörande innehållet, såsom det växande problemet med "hämndporr". Dessutom att nätverkts moderatorer har svårigheter med att hantera de enorma mängderna av innehåll, vilket innebär att de ofta har "bara 10 sekunder" på sig att ta ett beslut kring vilket vad som får ligga kvar och inte. Speciellt sexuellt innehåll ska vara en stor utmaning att hantera.

– Facebook kan inte behålla kontrollen över sitt innehåll. Det har växt för snabbt, säger en källa till The Guardian.

Som exempel avslöjar ett av dokumenten som tidningen har tagit del av att Facebook hanterar över 6,5 miljoner anmälningar av fejk-profiler i veckan.

Andra dokument som styr moderatorernas arbete visar bland annat att live-videos som visar självskadebeteende kan ligga kvar, eftersom att man inte ska "censurera eller straffa folk som mår dåligt", och att bilder av djurplågeri får ligga kvar, där endast "extremt upprörande" bilder ska markas som "disturbing". Dessutom att bilder som visar fysisk misshandel och mobbning av barn inte nödvändigtvis måste tas bort, så länge som det inte finns sadistiska inslag.

Monika Bickert, head of global policy management på Facebook, säger till The Guardian att det är svårt att nå konsensus kring vilket innehåll som ska tillåtas på plattformen.

– Vi lever i ett väldigt splittrat globalt samhälle och folk har väldigt olika uppfattningar om vad som är okej att dela och inte. Oavsett vart du drar linjen kommer det alltid att finnas gråzoner. Till exempel, linjen mellan satir och humor och opassande innehåll är ibland en sådan gråzon. Det är väldigt svårt att bestämma om ett visst innehåll hör hemma på plattformen eller inte, säger hon.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookThe Guardian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.