måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook tar till rättsliga åtgärder i konflikt med utvecklare

Publicerad: 15 januari 2021, 07:07

Enligt Facebook innehåller de aktuella tilläggen en kod som är skapad för att hämta information om användarna från bland annat Facebook.

Foto: Pixabay

Två utvecklare, som har tagit fram flera tillägg för webbläsaren Chrome, har stämts av Facebook. Det eftersom tilläggen uppges hämta in data om sociala medier-nätverkens användare.

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Stämningsansökan riktar sig mot två portugisiska utvecklare som anklagas för att ha skapat fyra tillägg för Googles webbläsare Google Chrome som hämtar in data om Facebook-användare. Det skriver Bleeping Computer.

Det handlar om ”Web for Instagram plus DM”, ”Blue Messenger”, ”Emoji keyboard” och ”Green Messenger”. Tilläggen samlar in information om användarnas namn, användar-id, kön, civilstånd och ålder.

– De användare som installerar det här tillägget laddar ned en kod som är skapad för att hämta information om dem från bland annat Facebook. Och det utan att användarna vet om det, säger Jessica Romero, chef över plattformsåtgärder och tvistemål på Facebook, till Zdnet.com.

De aktuella tilläggen går att ladda ned i den officiella Chromebutiken och har i dag 54.000 användare.

Genom att ta till rättsliga åtgärder vill Facebook att informationsinsamlandet upphör samt att den information som redan har samlats in via tilläggen raderas permanent.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev