Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook tar till rättsliga åtgärder i konflikt med utvecklare

Publicerad: 15 Januari 2021, 07:07

Enligt Facebook innehåller de aktuella tilläggen en kod som är skapad för att hämta information om användarna från bland annat Facebook.

Foto: Pixabay

Två utvecklare, som har tagit fram flera tillägg för webbläsaren Chrome, har stämts av Facebook. Det eftersom tilläggen uppges hämta in data om sociala medier-nätverkens användare.


Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Stämningsansökan riktar sig mot två portugisiska utvecklare som anklagas för att ha skapat fyra tillägg för Googles webbläsare Google Chrome som hämtar in data om Facebook-användare. Det skriver Bleeping Computer.

Det handlar om ”Web for Instagram plus DM”, ”Blue Messenger”, ”Emoji keyboard” och ”Green Messenger”. Tilläggen samlar in information om användarnas namn, användar-id, kön, civilstånd och ålder.

– De användare som installerar det här tillägget laddar ned en kod som är skapad för att hämta information om dem från bland annat Facebook. Och det utan att användarna vet om det, säger Jessica Romero, chef över plattformsåtgärder och tvistemål på Facebook, till Zdnet.com.

De aktuella tilläggen går att ladda ned i den officiella Chromebutiken och har i dag 54.000 användare.

Genom att ta till rättsliga åtgärder vill Facebook att informationsinsamlandet upphör samt att den information som redan har samlats in via tilläggen raderas permanent.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.