Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook tar nya krafttag mot terrorism

Publicerad: 16 Juni 2017, 08:17
Uppdaterad: 16 Juni 2017, 08:53

Facebooks löpande anti-terrorarbete kommer bland annat att bygga på att med hjälp av artificiell intelligens-teknik hindra terrorister för att sprida innehåll på plattformen.

Efter den senaste tidens terrorattacker gör Facebook nya satsningar för att förhindra terrorism. "Vi vill att Facebook ska vara en ogästvänlig plats för terrorister", skriver två av bolagets chefer.


Ämnen i artikeln:

Facebook

I dag meddelar Facebook i ett officiellt blogginlägg att företaget tar nya krafttag mot terrorism på plattformen.

"I kölvattnet av den senaste tidens terrorattacker, har folk ställt frågor om techbolagens roll i att bekämpa terrorism online. Nu vill vi svara på dessa frågor. Vi håller med de som säger att sociala medier inte borde vara en plats för terrorister att sprida sina budskap. Vi vill vara väldigt tydliga med hur seriöst vi tar på detta – att se till att Facebook är en säker plats för våra användare är grundläggande för vårt uppdrag", skriver Monika Bickert, Director of Global Policy Management, och Brian Fishman, Counterterrorism Policy Manager i ett officiellt blogginlägg.

Facebookcheferna skriver vidare att de tror att teknologi – och Facebook – kan spela en roll i lösningen av problemet.

Det löpande anti-terrorarbetet kommer att bygga på att med hjälp av artificiell intelligens-teknik hindra terrorister för att sprida innehåll på plattformen. Det genom att så tidigt som möjligt identifera vad som är extremistiskt innehåll, bland annat genom bildanalys och textförståelse.

"Men AI inte kan lösa allt. Att förstå vad som uppmanar till terrorism och vad som inte gör det är inte allt helt enklet, och algoritmer är ännu inte lika bra som människor på att förstå den här typen av innehåll", skriver Facebookcheferna vidare.

Därför kommer man även att ta hjälp av Facebooks användare, som löpande rapporterar olämpligt innehåll – såsom terror-relaterat innehåll – vilket ska underlätta företagets arbete med att hålla plattformen säker.

Sedan tidigare har Facebook även meddelat att "Community Operations", arbetsstyrkan som granskar rapporterat innehåll på plattformen, kommer att utökas med 3000 medarbetare. Företagets team av experter på terrorismbekämpning har också vuxit det senaste året och i dag arbetar 150 personer uteslutande eller primärt med terrorbekämpning.

Facebook kommer även att stärka sina samarbeten med partners inom en rad olika områden, eftersom att terrorister även verkar på andra plattformar.

Exempelvis har Facebook sedan tidigare skapat en databas tillsammans med Microsoft, Twitter och Youtube, i vilken terror-relaterade bilder och videor förses med "digitala fingeravtryck". Facebook samarbetar även med regeringsorgan och icke-statliga organisationer för utbyte av information och kunskaper.

"Vi vill att Facebook ska vara en ogästvänlig plats för terrorister. Utmaningen för sociala medier är densamma för andra sammanhang – att bli bättre på att tidigare identifiera signaler innan det är försent. Vi är helt och håller dedikerade till att hålla terrorism borta från vår plattform, och vi kommer att fortsätta att dela med oss med av det här arbetet när det utvecklas framåt", avslutar Facebookcheferna.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.