tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook tar in externa granskare

Publicerad: 13 augusti 2020, 05:35

Facebook vill under nästa år ta in externa granskare för att förfina sina mätmetoder.

Foto: Mostphotos

Facebook vill låta externa granskare testa deras mätmetoder vad gäller förmågan att klara de uppsatta riktlinjerna för användare på Facebook och Instagram.

Ämnen i artikeln:

FacebookInstagram

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Facebook lanserade på onsdagen sin sjätte upplaga av sin policyrapport ”Community Standards Enforcement Report”. Den visar hur väl Facebook och Facebook-ägda Instagram klarar att upprätthålla sina respektive policys för användare, vilka oftast överlappar varandra.

Rapporten redovisar data för perioden april till juni i år. Mätningarna rör tolv områden på Facebook och tio på Instagram.

Det framgår bland annat att förekomsten av aktivitet som kategoriseras som ”vuxen nakenhet” och ”sexuella aktiviteter” på Facebook minskat till 0,05 procent av innehållet, jämfört med som mest uppåt 0,15 procent i början av 2019.

Under andra kvartalet 2020 så vidtog Facebook åtgärder mot 35,7 miljoner innehållsrelaterat material, en ökning från 27,8 miljoner motsvarande kvartal 2019.

Rapporten visar också att Instagram förbättrat sin förmåga att identifiera olika former av hatinnehåll, vilket lett till att man agerat på 3,3 miljoner Instagram-poster under andra kvartalet 2020.

Facebook uppger att de anlitat en rad experter inom allt från statistik, till juridik och ekonomi som enligt techjätten alla var eniga om att de mäter rätt saker. Men de har också kommit med vissa förbättringsförslag.

Nu ska Facebook även lansera ett förslag kring hur externa oberoende granskare kan titta närmare på mätmetoderna. Målet är att påbörja det arbetet i början av nästa år. 

Facebook skriver i ett blogginlägg att ”inget bolag borde betygsätta sina egna hemläxor” och att ”trovärdigheten borde förtjänas och inte tas för given”. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev