Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook tar bort rödflaggningen

Publicerad: 21 december 2017, 08:59
Uppdaterad: 21 december 2017, 09:44

Facebook omstrukturerar nu för att motverka spridningen av desinformation, och slopar den tidigare rödflaggningen då den gett motsatt effekt.


Ämnen i artikeln:

FacebookFake news

Techcrunch uppger att nätjättar som Google, Twitter och Facebook har fått hård kritik för att de inte arbetat tillräckligt med att få bort desinformation på sina plattformar. Inte minst under det amerikanska presidentvalet förra året, där framför allt ryska nättroll spred fake news.

Under året har Facebook granskat sig själva, tagit fram åtgärder och strukturerat om sin plattform för att motverka all desinformation. Bland annat genom att låta faktakollare från tredje part rödflagga nyheter som de ansåg vara osanna. 

Men nu väljer Facebook att ta bort åtgärden med att rödflagga desinformerade artiklar, eftersom det visat sig ha motsatt effekt. Folks åsikter har snarare stärkts än minskat.

Istället har Facebook nu tagit fram ett nytt koncept som går ut på att bidra med ytterligare fakta till artiklar i form av relaterade artiklar och länkar till tillförlitliga källor. Förhoppningen är att ge läsaren en bredare kontext för att hjälpa folk till rätt fakta.

Dagens Media söker Facebook för en vidare kommentar.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

FacebookFake news

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.