Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook stoppar konton kopplade till rysk propaganda

Publicerad: 17 januari 2019, 12:54

"Vi arbetar konstant med att upptäcka och stoppa den här typen av aktivitet", skriver Nathaniel Gleicher, head of cybersecurity policy på Facebook.

Foto: Janne Næss

Hundratals sidor och konton har plockats ned efter att Facebook upptäckt att dessa varit kopplade till rysk propagandakanal.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Facebook har raderat flera falska sidor och konton kopplade till Ryssland, det meddelade Facebook i ett blogginlägg

Totalt handlar det om 364 konton och sidor som enligt Facebook är en del av ett ryskt nätverk som varit verksamt i baltikum, kaukasus, centralasien samt central- och östeuropa. 

790 000 Facebook-konton följde en eller flera av sidorna i fråga och fick då ta del av inlägg bestående av kritik mot korruption, Nato och proteströrelser. 

Kontona och sidorna var koppplade till ryska propagandakanalen Sputnik.

Efter ett tips från amerikanska myndigheter har även 107 sidor, grupper och konton, så väl som 41 Instagram-konton, plockades bort av Facebook. Även dessa konton och sidor tas bort då de har verkat under falska premisser och kan kopplas till ett nätverk med utgångspunkt i Ryssland och Ukraina. 

Facebook har inte hittat någon koppling mellan nätverken, däremot har de använt samma taktik som går ut på att skapa nätverkt av konton där det är oklart för Facebook-användare vilka de egentligen är och vad de håller på med. 

"Vi arbetar konstant med att upptäcka och stoppa den här typen av aktivitet eftersom vi inte vill att vår tjänst ska användas för att manipulera människor", skriver Nathaniel Gleicher, head of cybersecurity policy på Facebook. 

Facebook förtydligar i inlägget att kontona inte tas bort på grund av innehållet som delats, utan på grund av att kontona i sig har samarbetat och handlat under falska premisser. 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev