onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook stoppar app

Publicerad: 23 augusti 2018, 06:21
Uppdaterad: 23 augusti 2018, 07:17

Facebook stoppar ytterligare en app efter Cambridge Analytica-skandalen.

Ämnen i artikeln:

FacebookCambridge Analytica

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Facebook stoppar appen Mypersonality och stänger av hundratals fler appar, rapporterar Techcrunch. Bakgrunden till att appen stoppas ligger i olämplig hantering av data.

Det här är andra appen som stoppas sedan Cambridge Analytica-skandalen briserade, då Cambridge Analytica-appen som bekant var den första att stoppas. Appen har dock inte varit aktiv sedan 2012.

Antalet appar som blivit avstängda har idag nått 400, vilket är dubbelt så många sedan Facebooks senaste uppdatering om hur många appar som stängts av. Vilka appar som finns med på listan är dock inte offentligt och appar som stängts av tillfälligt kan sättas i bruk igen utan att allmänheten får reda på det.

Mypersonality-appen skapades av forskare vid Cambridge Psychometrics Centre – som inte har någon koppling till Cambridge Analytica – och samlade in data via olika personlighetsquiz. Appen var igång mellan 2007 och 2012 och samlade in data från omkring 4 miljoner användare, data samlades dock inte in via vänner som i Cambridge Analyticas fall.

Datan användes sedan i centrets forskning och andra akademiker kunde begära ut datan. Redan i maj kom det fram att en stor del av datan som samlats in lätt kunde laddas ned av vem som helst. Facebook stängde av appen och nu har den alltså stoppats helt.

Apparnas tillverkare är dock förvånade över Facebooks reaktion över hur datan förvarats och distribuerats.

– Facebook har länge varit medveten om applikationens användning av data för forskning. Under 2009 certifierade Facebook appen som kompatibel med deras villkor genom att göra den till en av deras första "verifierade applikationer". Under 2011 bjöd Facebook in mig till ett möte i Silicon Valley (och betalade mina reseutlägg) för en workshop organiserad av Facebook just eftersom de ville att fler akademiker skulle använda Facebooks data, och under 2015 bjöd Facebook in Dr Kosinski för att presentera vår forskning vid deras högkvarter, säger David Stillwell, en av apptillverkarna, till Techcrunch.

Appgrundaren är därför förvånad över att Facebook hävdar att de inte vetat om forskningen baserade på appen och att de tror att datan använts på ett olämpligt sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev