Facebook stänger av ytterligare ett företag

2018-04-09 07:57  
Facebook stänger av ytterligare ett dataanalysföretag efter nya avslöjanden. Foto: Janne Næss

Dataanalysföretaget Cubeyou avslöjas ha använt samma metoder som Cambridge Analytica för att få tag på och sälja vidare användardata.

Facebook stänger av dataanalysföretaget Cubeyou efter att nyhetskanalen CNBC upptäckt att företaget samlat in personlig användardata genom en frågesportsapp.

Precis som i fallet med Cambridge Analyticas datainsamling har Cubeyou uppgett att appen är till för "icke-vinstdrivande akademisk forskning".

I Cubeyous fall har data sedan använts till att hjälpa annonsörer att skapa riktade annonser.

Frågor väcks nu om Facebook verkligen har kontroll och koll på hur aktörer använder Facebookanvändarnas data på i och med att åtminstonde två aktörer har lyckats samla in data genom oärliga metoder. I ett uttalande till CNBC säger dock Ime Archibong vice vd för produktpartnerskap att man har det.

– Det här är allvarliga anklagelser och vi har stängt av Cubeyou från Facebook medan vi undersöker saken, säger Ime Archibong.

Avslöjandet kommer i samband med att Facebooks vd Mark Zuckerberg förbereder sig för att svara på frågor i den amerikanska kongressen.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt