Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook stämmer bolag för falska annonser

Publicerad: 6 december 2019, 07:01

Foto: Janne Næss

Facebook tar till rättsliga åtgärder mot ett företag som använt Facebooks annonssystem för att skapa vilseledande och bedrägliga annonser.


Ämnen i artikeln:

Fake newsFacebookReklam

Facebook har väckt talan mot två personer och det Hong Kong-baserade bolaget Ilikead Media International Company Ltd, då Facebook menar att de har använt annonser för att lura folk att installera skadlig programvara. Det skriver The Drum.

Enligt Facebook har företaget brutit mot plattformens annonsregler genom att på ett bedrägligt sätt få folk att klicka på annonser och ladda ned en mjukvara. Mjukvaran har gett företaget i fråga tillgång till människors Facebook-konton och har i sin tur använts för att marknadsföra förfalskade produkter och bantningspiller. 

Företaget har bland annat använt sig av ”cloaking” för att lura Facebooks system. Cloaking är en slags sökoptimeringsteknik som innebär att ett visst innehåll presenteras för Facebook i det här fallet, medan ett annat innehåll presenteras för användarna som klickat på en annons.

– Cloaking är ofta sofistikerade och välorganiserade, vilket gör att individerna och organisationerna bakom dem svåra att identifiera och hålla ansvariga. Som ett resultat av detta har det inte skett så många rättsliga åtgärder av detta slag. I det här fallet har vi gjort återbetalningar till de offer vars konton används för att visa obehöriga annonser och vi har hjälpt dem att säkra sina konton, skriver Facebook i ett inlägg.  

Exakt hur många användare som drabbats av bedrägeriet är oklart.  

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Fake newsFacebookReklam

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev