Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook slängde ut Metro: "Sitter i djup skit"

Publicerad: 19 augusti 2014, 11:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:22

När Metro granskade en annonsbluff blev tidningen – och dess administratörer – utslängda från Facebook. Nu rasar tidningen mot Facebooks agerande.

Ämnen i artikeln:

MetroFacebook

DT

Dante Thomsen


Det var i morse som Metros nyhetschef Kristoffer Rengfors skulle logga in på Facebook, bara för att inse att han blivit avstängd.

Och det skulle visa sig att det inte bara var han som var avstängd. Metros egna Facebook-sida hade också stängts av och de medararbetare som hade administratörskonton på sidan hade också slängts ut från Facebook.

Anledningen var att Metro länkat till en artikel i Viralgranskaren som handlar om hur en manipulerad bild på OS-medaljören Shawn Johnson används för att tjäna pengar på Facebook.

Kristoffer Rengfors reagerar mycket starkt på det inträffade.

– Det är läskigt för det visar verkligen vilken makt Facebook har över journalistiken. Situationen är ju helt absurd. Rasism och sexism härjar fritt på Facebook men när vi skriver något kritiskt så tar de bort oss, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– I dag är man så beroende av Facebook och så blir man helt plötsligt utslängd och kan inte logga in. Här har vi webbredaktörer som inte har något med detta att göra och så kommer de plötsligt inte in på sina Facebook-konton.

Efter några timmar släpptes Metro, och dess medarbetare, in på Facebook igen. Facebooks pr-byrå i Sverige, Northern Link PR, bad också om ursäkt.

Kristoffer Rengfors är dock inte nöjd.

– Vi hade aldrig accepterat om det var en politiker som gjorde så här och ändrar sig bara för att det kommer kritik.

Gav de någon anledning till varför de stängt av er?

– Det var en ganska vag anledning.

Jack Werner, som driver Viralgranskaren, är även han kritisk.

– Jag tycker att det är en väckarklocka för att vi sitter i djup skit. Svenska medier är beroende av Facebook för att få trafik och det innebär att vi är beroende av en sajt som helt godtyckligt och efter eget huvud tar bort saker. Dessutom är de ganska svåra att få tag på. Och det är ännu svårare att få en förklaring till varför de gjorde som de gjorde, säger han och fortsätter:

– Det är en fullständig katastrof och inte något man bara ursäktar bort. Deras rutiner måste hålla om vi ska kunna göra vårt nyhetsarbete.

Jan Fredriksson arbetar på Facebooks pr-byrå Northern Link:

– Någon anmälde den här artikeln och då bedömde Facebooks handläggare att den stred mot reglerna. Det visade sig dock vara ett misstag så det är inte så mycket konstigheter, säer han till Dagens Media.

Vad säger du om Metros kritik?

– Nu var just det här ett misstag men Facebook har rätt så tydliga regler som man förväntar sig att användarna följer. Facebook är inte en myndighet som utövar censur utan ett företag som har regler för att plattformen i förlängningen ska ge bästa möjliga värde för alla användare. Reglerna är väl genomtänkta och finns där av en orsak, säger han och tillägger:

– Jag uppfattar det också som att vi kunde hantera det här rätt fort och hitta felet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev