Gå direkt till textinnehållet
SökKontaktAnnonsera
Prenumerera

Digitalt presenteras av:

Facebook ska belöna rapporter av datamissbruk

Projektet "Data Abuse Bounty" ska hjälpa Facebook att snabbare upptäcka potentiellt missbruk av personuppgifter.


Publicerad 2018-04-11 12:57

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

I kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen har Facebook lanserat flera uppdateringar för att ge användarna mer kontroll över sin integritet på plattformen och för att förtydliga hur personliga data används.

I tisdags lanserade Facebook initiativet "Data Abuse Bounty", med syfte att belöna personer som anmäler misstänkt datamissbruk av apputvecklare.

LÄS MER: "4 intryck av natten utfrågning av Mark Zuckerberg"

Projektet initierades för några veckor sedan som en del i Facebooks ansträngningar att snabbare kunna upptäcka potentiellt missbruk av personuppgifter. Det nya initiativet är inspirerat av det befintliga "bug bounty program" som Facebook använder för att avslöja och ta itu med säkerhetsproblem.

Genom det nya initiativet kommer Facebook belöna de personer som har förstahandsinformation och bevis på att Facebookdata har samlats in och delats med en tredje part för att användas i bedrägerier eller för politisk påverkan.

I ett inlägg på Facebooks officiella nyhetsrum skriver Collin Greene, chef för produktsäkerhet, att de personer som kommit med anmälningar om betydande datamissbruk har belönats med så mycket som 40 000 dollar – men att det inte finns något tak.

I inlägget presenteras även en lista över alla de åtgärder man hittills vidtagit med anledning av Cambridge Analytica-avslöjandet.

Dessa inkluderar bland annat det nya verktyget "Privacy Shortcuts", där användare kan göra sina konton säkrare, kontrollera personlig information, kontrollera vilken reklam som visas samt hantera vilka som kan ta del av ens profil och personlig information.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.