fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook sålde annonser till rysk "trollfabrik"

Publicerad: 7 september 2017, 06:17
Uppdaterad: 7 september 2017, 06:29

Facebook bekräftar att man sålt propaganda-annonser för 100 000 dollar.

Ämnen i artikeln:

FacebookFake news

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Under det amerikanska presidentvalet sålde Facebook annonser till en rysk "trollfabrik", det rapporterat flertalet medier, däribland The Washington Post.

Hundratals falska konton spenderade totalt runt 100 000 dollar på annonser för att försöka påverka kring frågor som vapenkontroll, invandring, HBTQ-frågor och diskriminering. Det är Facebook själva som i ett blogginlägg bekräftar uppgifterna efter att de blivit utfrågade i den amerikanska kongressen om saken.

Facebook skriver i blogginlägget att de flesta annonser inte har någon direkt koppling till valet. En del av annonserna har dock direkt koppling och nämner både Donald Trump och Hillary Clinton.

"Det här är allvarliga anklagelser och vi har sett över en rad aktiviteter på vår plattform för att bättre kunna förstå vad det är som har hänt", skriver Alex Stamos, säkerhetschef på Facebook.

Totalt rör det sig om 3000 annonser som har kunnat kopplats till 470 Facebookkonton. Annonserna kan kopplas till en så kallad "trollfabrik" baserad i St. Petersburg och känd för att stödja Rysslands sak genom falska konton.

Utredarna från den amerikanska kongressen tror att annonserna var en riktad handling för att försöka påverka det amerikanska valet under kampanjperioden. Annonsköpen pågick från juni 2015 fram till maj 2017.

Facebook bekräftande av att ryska propaganda-annonser florerat på plattformen kommer efter en längre tid av kritik mot att Facebook hjälper till att sprida falska nyheter. När anklagelserna om falska nyheter uppkom efter valet menade Mark Zuckerberg först att 99 procent av innehållet som finns på Facebook är autentiskt.

Det uttalande har han sedan backat ifrån och Facebook har gjort flera ändringar i sina algoritmer samt presenterat nya verktyg för att komma till bukt med problemet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev