Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook raderar hundratals fake news-konton

Publicerad: 12 oktober 2018, 06:35
Uppdaterad: 12 oktober 2018, 11:43

Allt fler nätverk använder "sensationellt politiskt innehåll" på Facebook för att driva trafik till sina sajter. Nu raderar techjätten hundratals konton och sidor i kampen mot falska nyheter.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Under torsdagen meddelande Facebook att man har raderat mer än 800 konton och sidor på plattformen, då dessa systematiskt har brutit mot Facebooks regler gällande spam och falska inlägg.

Vanliga ämnen för att locka klick är naturkatastrofer eller kändisskvaller, skriver Facebook i sitt nyhetsrum. Men man uppger också att det idag blir allt vanligare att nätverk använder "sensationellt politiskt innehåll" för att bygga publik och för att driva trafik till sina sajter.

"Och som den politiska aktiviteten vi har sett från dessa konton och sidor är ’nyheterna' eller åsikterna ofta omöjliga att särskilja från legitim politisk debatt”.

Många använder sig av falska konton eller flera olika konton med samma namn för att lägga upp "massiva" mängder innehåll inom flera grupper och sidor på nätverket, för att på så vis framställa det som att innehållet är mer populärt på Facebook än vad det egentligen är.

"Naturligtvis finns det legitima skäl att konton och sidor samverkar med varandra - det är grunden för insamlingskampanjer och gräsrotsorganisationer", skriver Facebook.

"Men skillnaden är att dessa grupper är ärliga med vilka de är och vad som är deras syfte. I takt med att vi blir bättre på att avslöja den här typen av missbruk kommer människorna som ligger bakom det - oavsett om de är ekonomiskt eller politiskt motiverade - att förändra sin taktik för att undvika att bli upptäckta. Det är därför vi fortsätter att investera i bättre teknologi, för att förhindra den här typen av missbruk", skriver man vidare.

Facebook har under det senaste året gjort upprepande försök att komma till bukt med problemet med falska nyheter.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev