Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook populärast på Island

Publicerad: 14 maj 2009, 08:25
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Sverige har fördubblat antalet Facebook-användare det senaste året. Men Sverige har inte flest användare i Norden, och i flera stora länder har sajten långt ifrån en stark position.


Totalt finns drygt 192 miljoner Facebook-användare i världen. Den största delen finns i USA med knappt 61 miljoner användare. I relation till befolkningen är det dock bara 20 procent som användar Facebook.

I Sverige finns i dag knappt 2,1 miljoner användare enligt Checkfacebook.com som hämtar sin data från Facebooks egna annonsverktyg. Det innebär att antalet användare har fördubblats på ett år. Det betyder också att 23 procent av svenskarna använder Facebook. Danmark har något fler användare än Sverige och en klart mindre befolkning gör att 38 procent av danskarna använder Facebook.

Andelen Facebook-användare är ännu större i Norge där 41 procent använder sajten. På Island använder nästan 160.000 personer Facebook vilket är precis halva befolkningen. Det gör att det enbart är Finland bland de nordiska länderna där andelen Facebook-användare är lägre än i Sverige. 20 procent av Finlands befolkning, drygt en miljon människor, använder sajten.

Även om Facebook har fått mycket stort genomslag i bland annat de Nordiska länderna har sajten långt i från erövrat hela världen. I Ryssland finns knappt 195.000 användare, cirka 0,1 procent av befolkningen. I Kina finns 363.000 användare, mindre än 0,03 procent av invånarna. Tyskland med över 82 miljoner invånare har färre användare än Sverige, precis över två miljoner.

I alla västländer har sajten en majoritet av kvinnliga användare. I Sverige är 54 procent kvinnor. USA har 58 procent kvinnor, vilket även Finland har. I mellanöstern och Afrika är det männen som dominerar, även om sajten har få användare i de flesta länderna i dessa regioner. I Turkiet finns dock 9,3 miljoner Facebook-användare varav 64 procent är män.

Facebook i siffror. Underlag från Checkfacebook.com samt respektive lands officiella befolkningssiffra.

Ola Eriksson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev