Facebook om SvD:s kritik: "De ställde in"

2016-02-29 14:40 Ylva Larsson  

Efter kritiken från Fredric Karén och Jack Werner – nu ger Facebook svar på tal.

I dag publicerade Svenska Dagbladet en granskning av hot och hat på Facebook. Inför publiceringen var det tänkt att frilansjournalisten Jack Werner skulle besöka Facebooks Europakontor i Dublin – men han var inte välkommen. Det skriver SvD:s chefredaktör Fredric Karén i en mycket kritisk krönika. Orsaken var att Jack Werner var för påläst och kritisk.

"Efter någon veckas mailande fram och tillbaka bestämdes ett datum och ett program för besöket. Peter Münster bad då om namnen på reportern och fotografen som vi skulle skicka. Jag mailade över alla uppgifter. Sedan blev det tyst i 24 timmar. Dagen därpå blev jag uppringd av kommunikationschefen som uttryckte sin besvikelse över att vi tänkte skicka Jack Werner”, skriver Fredric Karén.

Efter att först ha godkänt Facebooks krav om att skicka en annan reporter ändrade sig Fredric Karén.

”Dels för att ingen annan kan ämnet lika bra som Jack Werner, dels för att jag i grunden tycker att beslutet vem vi skickar måste vara vårt – inte Facebooks. På måndagen meddelade jag Peter Münster att vi nöjer oss med en videointervju. Flera timmar senare får jag svar: även videointervjun ställs in.”

Dagens Media har sökt Facebooks kommunikationschef Peter Münster som väljer att skicka en kommentar via sms.

”Vi har bjudit in SvD till vår nästa mediadag på vårt huvudkontor i Dublin efter att de ställt in ett redan planerat besök. Vi fortsätter att se fram emot att ha dem där. Vi ser just nu över det material som vi har fått skickat till oss och vi har informerat SvD att vi kommer att svara dem i början av den här veckan.”

Facebook är just nu under hård press för att de låter hot och hat ligga kvar på sajten. Också DN Kultur publicerade nyligen en artikelserie på temat under namnet ”Hoten och yttrandefriheten”.

I Tyskland har Facebook, Twitter och Google kommit överens med regeringen om att agera mot näthatet. När Facebook-grundaren Mark Zuckerberg besökte Berlin i förra veckan var han självkritisk och sa att Facebook har gjort för lite mot hatinläggen.

– Låt mig först slå fast att hatinlägg inte har något på Facebook att göra, sade han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt