måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook minskar användandet i Europa

Publicerad: 31 oktober 2018, 07:30

UPPDATERAD. Facebooks tredje kvartalsrapport avslöjar en svag användartillväxt. I Europa minskade användandet för andra kvartalet i rad. Enligt Facebook beror dock nedgången på en förändring i mätmetoden.

Ämnen i artikeln:

FacebookInstagram

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


I Facebooks tredje kvartalsrapport, som släpptes under tisdagskvällen svensk tid, framgår det att techjätten ökar sin omsättning med 33 procent till 13,73 miljarder dollar. Det skriver bland annat CNN.  

Samtidigt är användartillväxten svag. Mellan det andra och tredje kvartalet 2018 ökade Facebook sitt användarantal från 1,47 miljarder till 1,49, vilket motsvarar en minskning av tillväxten från 11 procent till 9 procent. 

Det var lägre än analytikernas förväntningar, som förutspått att det dagliga antalet användare för det tredje kvartalet skulle landa på 1,51 miljarder. 

Användningen i USA ligger på oförändrad nivå, medan användningen i Europa minskar något för andra kvartalet i rad. 

Enligt Facebook beror dock nedgången på en förändring i hur man mäter användare, vilket gör att siffrorna över kvartalen inte blir direkt jämförbara. 

Förändringen i mätmetoden innebär att man exkluderat vissa data som tidigare tolkats som användaraktiviteter.

– Det är en ganska minimal ändring, men just i det här fallet blir det avgörande i om man kan säga att vi har tappat användare eller fått fler. Med den gamla mätmetoden hade vi istället ökat användarantalet, säger Lukasz Lindell, presschef för företagsfrågor på Facebook i Sverige, till Dagens Media. 

Betyder det att de tidigare kvartalssiffrorna har varit fel? 

– Resultatet av den förändrade mätmetoden är så liten att vi i det här fallet har valt att inte bakjustera siffrorna.

Facebook kan ännu inte presentera några siffror för den svenska marknaden. 

I ett uttalande i samband med kvartalsrapporten säger Facebook att man uppskattar att över 2,6 miljarder människor nu använder Facebook, Whatsapp, Instagram eller Messenger varje månad. 

Debra Aho Williamson, analytiker på eMarketer, säger till CNN att Facebook ökade tillväxten i en bra takt i nyckelmarknaderna USA och Kanada. 

– Givet de utmaningar Facebook har ställts inför under det här året, är det här överlag en bra kvartalsrapport. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev