Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook lättar på censur-regler och tillåter mer innehåll

Publicerad: 24 Oktober 2016, 09:13
Uppdaterad: 10 November 2016, 07:23

Efter censuren av Vietnamnfotot och "bröstskolan" – nu ska Facebook börja tillåta mer innehåll som tidigare ansetts stötande.


Ämnen i artikeln:

FacebookCancerfondenMark Zuckerberg

I förra veckan uppmärksammades Facebooks censur av Cancerfondens så kallade "bröstskola", som har som syfte att hjälpa kvinnor att undersöka brösten och upptäcka cancer i tid.

Censuren av det animerade klippet omskrevs i flera internationella medier, och Cancerfonden publicerade ett  öppet brev till Facebook där de krävde en förklaring till att "bröstskolan" plockats bort.

Därefter gick Facebook ut med en ursäkt till Cancerfonden, och en talesperson för Facebook skrev i ett mejl till Aftonbladet

"Vårt team går igenom miljontals marknadsförda bilder varje vecka, och i vissa fall händer det att vi felaktigt stoppar annonser. Den här bilden bryter inte mot våra annonsregler. Vi ber om ursäkt för misstaget och har meddelat annonsören att vi nu godkänner deras annonser".

Nu skriver Mashable att Facebook är påväg att införa förändringar i sin policy, som ska innebära att innehåll som tidigare ansetts för stötande kommer att få ligga kvar på plattformen.

– Under de kommande veckorna kommer vi att börja tillåta mer innehåll som folk anser har stort nyhetsvärde, är anmärkningsvärt eller viktigt för det allmännas bästa – även om det tidigare har brutit mot vår policy, skriver representater från Facebook i ett pressmeddelande, enligt sajten.  

Hur Facebook kommer att avgöra vilket typ av innehåll som kvalificierar sig under dessa punkter är ännu oklart, men representanterna skriver vidare i pressmeddelandet att man kommer fortsätta undvika att visa innehåll som kan upplevas som stötande för minderåriga, eller "andra som inte vill se det".

Facebook har många gånger tidigare uppmärksammats för sin censurering. Förutom med Cancerfondens video väckte Facebooks censur av ett av världens kändaste krigsfoton – av flickan Kim Phuc som naken flyr från napalmbomber under Vietnamnkriget – stor internationellt uppmärksamhet.

Det var den norska tidningen Aftenposten som publicerat bilden på sin Facebooksida. Tidningens chefredaktör, Espen Egil Hansen, reagerade så starkt att han gick ut i ett öppet brev till Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hävdade att han genom detta agerande "missbrukar sin makt".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.