Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook köper app som ska få tonåringar att bli snällare mot varandra

Publicerad: 17 oktober 2017, 09:58
Uppdaterad: 17 oktober 2017, 10:02

Appen är speciellt populär bland tonåringar, och har till skillnad från många andra nya appar lyckats undvika att falla ned i hat- och trakasserier-träsket.

Facebook har lagt vantarna på appen "tbh" – som låter användarna skicka anonyma komplimanger till varandra.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Appen "tbh", en förkortning för "to be honest" ("för att vara ärlig") är bara nio veckor gammal, men har enligt bolagets egna siffror redan blivit nedladdad fem miljoner gånger. Det skriver bland annat The Verge.

Appen är speciellt populär bland tonåringar, och har till skillnad från många andra nya appar lyckats undvika att falla ned i hat- och trakasserier-träsket.

Tbh låter nämligen användarna anonymt skicka färdigskrivna komplimanger till varandra – en metod som syftar till att just hindra folk att skriva otrevliga kommentarer.

Efter att en användare har laddat upp sina kontakter i appen, kommer den att ställa positiva frågor såsom "vem har det bästa leendet" eller "vem får mig att skratta högst", varpå användaren får välja vilka av ens kontakter som passar in som svar. Detta skickas sedan anonymt till de utvalda kontakterna.

Facebook meddelar idag att man har köpt tbh. De finanisella villkoren för affären avslöjades inte, men enligt källor till Techcrunch ska prislappen ha landat på under 100 miljoner dollar.

"Tbh och Facebook delar ett gemensamt mål – att bygga ett community och göra det möjligt för människor att dela med sig på ett sätt som för dem närmare samman", skriver Facebook i ett uttalande, och menar att de är "imponerade" av hur tbh lyckats med precis detta.

Enligt tbh:s grundare är appens framgång ett tecken på tonåringars längtan efter mer positiva interaktioner online.

"När vi träffade Facebook, insåg vi att vi delar många grundläggande värderingar om att sammanföra människor genom positiva interaktioner. Framför allt lockades vi av sättet på vilket de kan hjälpa oss att förstå vår vision och göra den tillgänglig för fler människor", skriver tbh i ett uttalande till Techcrunch.

Enligt grundarna kommer tbh att fortsätta finns som en fristående app, men tack vare Facebook få större resurser att växa och utvecklas.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.