Facebook i kamp mot klockan – riskerar miljonböter

2017-03-17 11:00  
Facebook vet inte hur de ska få bort hatiskt innehåll. Foto: Janne Naess

Facebook vet inte hur de ska få bort näthat, kränkningar och hot. Och snart kan de åka på böter i Tyskland.

Justitieministern Heiko Maas har berättat att regeringen jobbar på en ny lag, rapporterar Reuters. Sociala medie-företag som misslyckas med att radera brottsligt innehåll från sina plattformar kan bötfällas med uppåt en halv miljard kronor, medan ansvarig chef i Tyskland kan tvingas betala nästan 50 miljoner.

I Tyskland finns en oro för att fejknyheter ska påverka valet som i USA. Vid tiden för USA-valet spreds till exempel en fejknyhet om att Hillary Clinton ledde en pedofilring från en pizzeria i Washington. Det slutade med att en man sköt med automatvapen på restaurangen.

Redan 2015 pressade Tyskland fram ett löfte från jättarna Facebook, Twitter och Youtube om att hatiska inlägg ska vara borta från deras sajter inom 24 timmar. Den nya lagen innebär att de blir juridiskt bundna till att ta bort olagligt innehåll, rapportera om anmälda inlägg och göra det lättare att anmäla kränkande innehåll.

Facebookchefen Stephen Deadman sa på onsdagen att det är svårt att övervaka och filtrera allt som publiceras på grund av att Facebook är så stort, och att de har "hundratals" personer som arbetar med att få bukt på problemet.

– Vi har nästan 1,9 miljarder människor på vår plattform. Det är en ganska unik situation att vara i. Att hantera innehåll är en av våra största prioriteringar. Jag vill inte ge intryck av att det är något som inte spelar roll för oss, sa han under ett möte på onsdagen enligt Business Insider.

Han sa att det handlar om en avvägning mellan allas säkerhet och ett fritt internet som inte cencureras av företag eller myndigheter. Deadman svarade dock inte på om Facebook kommer att motsätta sig böter, om det som Heiko Maas sa på tisdagen blir verklighet.

Facebook påbörjade tidigare i år ett samarbete med den tyska organisationen Correctiv för att börja faktachecka artiklar som publicerats på sajten.

Mathias Asplund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt