Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook hotar förbjuda nyhetsdelning i Australien

Publicerad: 2 september 2020, 15:45

Facebook hotar med att helt förbjuda nyhetsdelning på plattformen i Australien efter ett nytt lagförslag från landets regering om att både Facebook och Google ska betala nyhetsmedier för att få publicera nyhetsbolagens nyheter.

Foto: Pixabay

Facebook kan förbjuda delning av nyheter på plattformen i Australien. Detta efter ett nytt lagförslag om att Facebook måste betala nyhetsmedier.


Ämnen i artikeln:

FacebookGooglesociala medier

Lagförslaget berör även Google och innebär att techjättarna ska betala mediebolag för att lägga ut nyheter på sina respektive plattformar. Om techbolagen vägrar förhandla eller publicerar nyheter utan lov ska de riskera höga böter i Australien, enligt förslaget. Det rapporterar flera medier, däribland Columbia Journalism Review

Lagförslaget har tagits fram som en reaktion på den tilltagande tidningsdöden i landet efter stora annonstapp under många år. Den australiensiska regeringen menar att utvecklingen hotar demokratin.

Google: Funktioner kan försämras

Techjättarna har inte varit sena med att replikera. För två veckor sedan började ett popup-meddelande dyka upp hos Google-användare i Australien. Det talar om att vissa funktioner kan komma att försämras om lagförslaget blir verklighet, rapporterar bland andra Colombia Journalism Review.

Facebook har gått ännu längre och aviserat att plattformen, om lagen går igenom, ska förbjuda nyhetsmedier och privatpersoner i Australien från att dela såväl lokala som internationella nyheter på plattformen, liksom på Facebook-ägda Instagram.

Missförstår internets uppbyggnad

Will Easton, Facebooks högsta Australienchefen, skriver att förslaget ”missförstår dynamikerna på internet” och att det i stället ”kommer att skada de nyhetsmedier som regeringen försöker skydda”. Det ”ignorerar (...) även relationen mellan nyhetsmedier och sociala medier, där ena parten drar större fördelar än den andra”, skriver han och syftar på mediebolagen.

Den australiensiska regeringen har replikerat snabbt. I ett uttalande konstaterar den att såväl Facebook som Google missförstått förslaget på en rad viktiga punkter. Den anser också att Facebooks utspel om att eventuellt förbjuda nyhetsdelning är ”oläglig” och att den bygger på ”ett missförstånd”. 

Regeringen vill nu i stället ”alla parter ska delta i en konstruktiv dialog” under tiden lagförslaget behandlas och där nyhetsmedier får möjlighet till en ”rättvis förhandling med Facebook och Google”.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev