torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook hörsammar kritiken – inför tidsbegränsning

Publicerad: 2 augusti 2018, 05:30
Uppdaterad: 3 augusti 2018, 05:55

Facebook och Instaggram inför tidsbegränsning, efter att ha anklagats för att vara beroendeskapande.

Både Google och Apple har gjort det: Nu följer Facebook i samma spår, och tar till sig av kritiken om beroendeskapande. Både Instagram- och Facebookanvändare ges nu möjligheten att begränsa tiden de lägger på plattformarna.

Ämnen i artikeln:

FacebookInstagram

JN


Det senaste året har det skrivits mycket om hur sociala medier är utformade för att skapa ett beroende hos användaren – för att få denne att tillbringa så mycket tid som möjligt på plattformen i fråga. Det är framförallt rörelsen ”Time Well spent” , som grundats av Google-avhopparen Tristan Harris, som satt ljus på frågan och spridit den över världen. Även i Sverige är rörelsen aktiv.

LÄS MER: Time Well Spent: "Facebook har påverkats av vår kritik"

Facebook har nu hörsammat kritiken, och inför en funktion som ger användaren kontroll över hur mycket tid hen använder på plattformen – verktyget ska även implementeras i Instagram.

Med den nya funktionen ska man kunna sätta en gräns för hur mycket tid man tillåter sig att tillbringa på plattformen. Man får också tillgång till en översikt över tiden man faktiskt lagt, och man kan välja att under en begränsad tid göra meddelanden från plattformen ljudlösa, skriver The Guardian.

Facebooks David Ginsberg och Instagrams Ameet Ranadive skriver på plattformarnas egna bloggar:

”Vi har utvecklat de är verktygen under inspiration och i samarbete med organisationer, akademiker och experter på psykisk hälsa, samt utifrån vår egen research och feedback från vårt community”.

"Vi vill att tiden som läggs på Facebook och Instagram ska upplevas som positiv och inspirerande. Vår förhoppning är att de här verktygen ska ge människor en större kontroll över tiden de lägger på våra plattformar, och även ge upphov till samtal mellan föräldrar och tonåringar angående bra online-vanor”.

Både Google och Apple har sedan tidigare meddelat att liknande funktioner kommer att införas i de kommande versionerna av deras operativsystem, vilket pressar Facebook att jobba snabbt. Mark Zuckerberg konstaterade i början av året att, det att se till att tiden på Facebook är välinvesterad tid för användaren, är ett av av plattformens största problem – bredvid problemen som Facebook brottas med, gällande hat och hot och påverkanskampanjer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev