måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook gör som Google – fakturerar från Irland

Publicerad: 19 augusti 2010, 07:19
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Från och med september kommer all fakturering för Facebook Sveriges annonssälj ske ifrån Irland.

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

HW

Henrik Widell


Som Dagensmedia.se vid ett flertal tillfällen har berättat så gör Google gör det redan, fakturerar från sitt europeiska huvudkontor i Irland för att kringgå skattereglerna. Nu följer Facebook efter.

I ett mejl som gått ut till Facebooks alla annonsörer står att läsa:

” Hej *** ***,Baserat på våra uppgifter om din hemvist eller ditt rörelsesäte kommer dina annonsköp att göras från vårt europeiska huvudkontor via Facebook Ireland Limited med start i september 2010. Följden är att irländsk mervärdesskatt (VAT/moms) automatiskt kan tillkomma på dina inköp.”

Facebooks nordiska försäljningschef, Martin Ingmansson, säger att han inte kan kommentera frågan utan hänvisar till huvudkontoret i London.

Irland är till skillnad från Sverige ett lågskatteland. I Googles fall så tjänar företaget flera 100 miljoner årligen på att fakturera från Irland i stället för Sverige.

Bokslutet som Google lämnade in till bolagsverket i Sverige för 2009 visade på en omsättning på 123 miljoner kronor och en förlust på 34 miljoner kronor. Det är siffror som stämmer dåligt överens med ett företag som har 90 procent av en marknad som enligt IRM värd 1,5 miljarder kronor i Sverige.

Facebook öppnade sitt svenska säljkontor i september 2009. Under perioden juli 2008 till december 2009 omsatte bolaget 2,9 miljoner kronor. Rörelsevinsten uppgick till knappt 180 000 kronor. Bolaget har haft i snitt sju anställda. september

Facebook har även fått ett aktieägartillskott på 3,6 miljoner kronor, visar bokslutet.

Mer info kommer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev