Facebook försvårar länkändringar

2017-07-19 09:22  
För att försvåra spridningen av fejkade nyheter tar Facebook bort möjliheten att ändra i länkar innan de publiceras för de flesta.

Plattformens senaste vapen mot fejkade nyheter är att begränsa möjligheterna att modifiera utseendet på länkar innan de publiceras.

Fram tills nu har det varit möjligt att ändra såväl rubrik, som ingress och bild på länkar innan de publiceras i nyhetsflödet.

Men funktionen har också gjort det möjligt för illvilliga användare att lura in läsare till helt andra artiklar än de tänkt sig, eller få det att se ut som att seriösa publicister har publicerat falska nyheter.

Därför kommer Facebook nu ta bort möjligheten att modifiera länkarnas utseende innan de publiceras på olika sidor. Endast godkända publicister kommer att få ha kvar funktionen, eftersom den kan fylla ett viktigt syfte när det exempelvis kommer till att anpassa innehållet till olika mågrupper eller när en nyhet utvecklar sig.

Det skriver den amerikanska nyhetssajten Techcrunch.

Alla sidor som vill ha kvar möjligheten att justera sina länkar måste ansöka om att bli undantagna från förändringen före den 12 september 2017, då den träder i kraft fullt ut.

Mikaela Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt