Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook försvårar länkändringar

Publicerad: 19 Juli 2017, 07:22
Uppdaterad: 19 Juli 2017, 09:54

För att försvåra spridningen av fejkade nyheter tar Facebook bort möjliheten att ändra i länkar innan de publiceras för de flesta.

Plattformens senaste vapen mot fejkade nyheter är att begränsa möjligheterna att modifiera utseendet på länkar innan de publiceras.


Ämnen i artikeln:

FacebookFake news

Fram tills nu har det varit möjligt att ändra såväl rubrik, som ingress och bild på länkar innan de publiceras i nyhetsflödet.

Men funktionen har också gjort det möjligt för illvilliga användare att lura in läsare till helt andra artiklar än de tänkt sig, eller få det att se ut som att seriösa publicister har publicerat falska nyheter.

Därför kommer Facebook nu ta bort möjligheten att modifiera länkarnas utseende innan de publiceras på olika sidor. Endast godkända publicister kommer att få ha kvar funktionen, eftersom den kan fylla ett viktigt syfte när det exempelvis kommer till att anpassa innehållet till olika mågrupper eller när en nyhet utvecklar sig.

Det skriver den amerikanska nyhetssajten Techcrunch.

Alla sidor som vill ha kvar möjligheten att justera sina länkar måste ansöka om att bli undantagna från förändringen före den 12 september 2017, då den träder i kraft fullt ut.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookFake news

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.