Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Digitalt presenteras av:

Facebook försvårar länkändringar

Plattformens senaste vapen mot fejkade nyheter är att begränsa möjligheterna att modifiera utseendet på länkar innan de publiceras.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


Publicerad: 19 Juli 2017, 07:22
Uppdaterad: 19 Juli 2017, 09:54

Ämnen i artikeln:

FacebookFake news

För att försvåra spridningen av fejkade nyheter tar Facebook bort möjliheten att ändra i länkar innan de publiceras för de flesta.

Fram tills nu har det varit möjligt att ändra såväl rubrik, som ingress och bild på länkar innan de publiceras i nyhetsflödet.

Men funktionen har också gjort det möjligt för illvilliga användare att lura in läsare till helt andra artiklar än de tänkt sig, eller få det att se ut som att seriösa publicister har publicerat falska nyheter.

Därför kommer Facebook nu ta bort möjligheten att modifiera länkarnas utseende innan de publiceras på olika sidor. Endast godkända publicister kommer att få ha kvar funktionen, eftersom den kan fylla ett viktigt syfte när det exempelvis kommer till att anpassa innehållet till olika mågrupper eller när en nyhet utvecklar sig.

Det skriver den amerikanska nyhetssajten Techcrunch.

Alla sidor som vill ha kvar möjligheten att justera sina länkar måste ansöka om att bli undantagna från förändringen före den 12 september 2017, då den träder i kraft fullt ut.

Ämnen i artikeln:

FacebookFake news

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.