Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook förbjuder nyhetsdelning i Australien: ”Arrogant”

Publicerad: 18 februari 2021, 11:15

Facebook har valt att blockera nyhetsdelning i Australien efter att en ny lag antagits i landets underhus. Troligen kommer landets senat slutgiltigt godkänna lagen nästa vecka.

Foto: Pixabay + Getty Images

Facebook måste snart troligen börja betala nyhetsmedier för att få dela nyhetslänkar i Australien. Detta enligt en lag som nu antagits av landets representanthus. En svepande lag tycker techbolaget som nu blockerar möjligheten för australiska användare att dela eller läsa nyhetsartiklar på plattformen i landet. Svenska TU sågar nyhetsstoppet.

Ämnen i artikeln:

FacebookGoogleNew York TimesThe Guardian

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Facebook skriver i ett blogginlägg att lagen bygger på ett fundamentalt missförstånd. Bolaget pekar bland annat på att bara under 4 procent av innehållet i användarnas flöden är nyhetsartiklar. Plattformen är samtidigt en viktig kanal för nyhetsförmedling, enligt bolaget.

Därför har bolaget nu blockerat möjligheten till nyhetsdelning på plattformen i Australien. Det rapporterar flera internationella nyhetsmedier, bland annat New York Times och The Guardian.

LÄS MER: Facebook vill inte betala för nyheter 

Google som också omfattas av lagen, om den antas, har dock valt en annan väg och istället börjat skriva på avtal med publicister kring nyhetsdelning. Google planerade dock initialt att helt lämna den australiska marknaden efter att lagförslaget presenterades.

Lagen om att Facebook och Google måste betala nyhetsproducenter för att få dela nyheter godkändes i veckan av det australiska representanthuset. Lagen väntas även bli godkänd i landets senathus nästa vecka – och därefter är den slutgiltigt antagen.

Facebooks nyhetsstopp får dock kritik från flera håll, inte minst från landets regering. Australiens finansminister Josh Frydenberg tycker att bolaget valt fel väg och att deras rykte kommer att skadas. Han är också kritisk till att Facebook inte heller gett någon förvarning om att stänga ned möjligheten till nyhetsdelning. 

LÄS MER: Facebook hotar förbjuda nyhetsdelning i Australien 

Premiärminister Scott Morrison säger att han tycker att Facebooks nyhetsblockad är ett arrogant beteende och tillägger att han är mycket besviken på bolaget. Det rapporterar bland andra australiska ABC. 

Även svenska TU:s ordförande Thomas Mattsson kritiserar och techbolagets vägval:

– Det är rimligt att techjättarna betalar för det nyttjande av publicistiskt innehåll som plattformarna kapitaliserar på. Tidningarna vill finnas på sociala medier, vår journalistik har stort värde för miljoner svenska användare – men det måste råda en bättre balans. Men ett internet utan nyheter är ett sämre internet, säger Thomas Mattsson i ett uttalande på torsdagen.

Facebook hävdar å sin sida att lagen är allt för vag och att lagstiftarna valt en allt för bred definition av nyheter. Blockeringen är därför en helt nödvändig markering. 

Förutom nyhetsmedier har även australiska myndighets- samt räddningstjänstsidor blockerats från att dela nyheter. 

Det har väckt stor bestörtning i landet eftersom det sker mitt under skogsbrandsäsongen i Australien. Facebook medger dock att det var ett felaktigt beslut som ska korrigeras. Många myndighetssidor ska redan vara återställda, uppger bolaget i ett uttalande. 

LÄS MER: Australien kräver att nätjättarna ska betala för nyheter 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev