Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook får kritik efter Paris-dåden

Publicerad: 16 November 2015, 07:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:21

Går att lägga en fransk flagga över profilbilden – men ingen funktion för att hedra Beirutoffren.


När dåden i Paris inträffade under fredagen var det många som vände sig till sociala medier för att visa sitt stöd och Facebook var snabba med att tillgängliggöra en fransk flagga att lägga över sin profilbild.

Det var även många som vände sig till sociala medier för att försäkra sig om att vänner och familjemedlemmar, som var på plats, var i säkerhet.

Facebook aktiverade då funktionen ”Safetycheck” som skickar en notis till de användare som befinner sig i det drabbade området, som på så sätt kan meddela sina Facebook-vänner, att de är i säkerhet.

Men Facebook får även kritik på sociala medier av människor som frågar sig varför företaget erbjöd funktionen i Paris men inte i Beirut där ett 40-tal människor dödades dagen innan i ett attentat som IS också tagit på sig.

Företaget erbjöd heller inte en libanesisk flagga till användarna som ville visa sitt stöd.

– Facebook bör vara neutrala. Jag kan förstå att folk är upprörda över att de väljer ut just den här händelsen, när man inte har tillgång till funktionen vid andra dåd, säger Emanuel Karlsten journalist och rådgivare i digitaliseringsfrågor till TT.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.