Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook-experten om trakasserierna: "Det är ett systemfel"

Publicerad: 22 april 2013, 14:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:48

Med en armé av fejkade profiler och bajsbilder gör hataren allt för att svärta ner hennes namn – bakom ett tangentbord. Nu kräver Nina Jansdotter bättre säkerhet på Facebook.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Över 90 bajsbilder och förolämpningar som "arabdynga" och "hummusfitta". Det är vardagen för karriärscoachen och Facebook-experten Nina Jansdotter.

Tidigare i dag kunde Dagens Media berätta att hon, efter flera månaders trakasserier och hot, valt att stänga sin öppna Facebook-sida.

När Dagens Media når Nina Jansdotter säger hon att det här kan vara det första steget mot att helt lägga ner sin närvaro på Facebook.

– Jag har ju ingen aning om vad de här galningarna hittar på härnäst. Det är ju hela tiden nya varianter av trakasserier, säger hon och fortsätter:

– Jag är beteendevetare och har har aldrig varit någon expert på teknik. Mina böcker handlar om hur man nätverkar och connectar med människor men nu har jag connectat med del som jag önskar att jag inte var connectad med.

Hoten och trakasserierna mot Nina Jansdotter har pågått i månader – och har blivit allt mer raffinerade. Drivande är en person som kallar sig själv "Alex Othmani".

– Det som har varit svårast att hantera är armén av fejkade "Nina Jansdotter-profiler". Det är så enkelt att kapa någons profil och även om de tas bort så är det bara att spotta ur sig nya.

Nina Jansdotter menar att det här är ett systemfel i Facebook.

– Säkerheten behöver stärkas för att Facebook ska fortsätta vara ett trevligt ställe att nätverka på.

Hur tycker du att Facebook har hanterat det här?

– De borde vara lite mer oroade över att en av deras mest framträdande användare i Sverige med ett så stort nätverk blir utsatt för det här. Och under så lång tid utan att någon agerar. Hur kan det vara så? Jag har försökt att inte ta det personligt men nu har det blivit det.

Du är ju beteendevetare, vad driver en sådan här person?

– Frustration och viljan att få uppmärksamhet. Den här personen upplever säkert att han inte fått samma möjligheter som andra. Personen lägger otroligt mycket tid på det här så det verkar inte heller som att han har något jobb, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt har jag lärt mig att den här personen är driven och målmedveten precis som jag.

Du har ju pratat mycket om fördelarna med Facebook, men nu har du även upplevt baksidan.

– När jag skrev mina böcker visste jag inte om det här. Jag kunde inte ens tänka mig att det skulle vara möjligt att någon vill ägna så mycket tid åt det här. Jag får revidera några kapitel.

Känns det som ett nederlag?

– Ja, det här är definitivt inte min stil. Men det sista med de fejkade profilerna har ställt till med alldeles för mycket. När fejkaren har varit väldigt grov förstår människor att det är något lurigt men när det är mer subtilt är det svårare. Då får jag gå in och dementera allt.

Det låter surrealistiskt.

– Ja, att gå in och anmäla sig själv är surrealistiskt. Jag önskar att man kunde träna upp de här falskmyntarna till att göra något vettigt istället. Alla människor önskar sig en klon men de här klonerna är ju så galna.

Samtidigt tycker hon att det hela är "spännande".

– Man undrar ju hur det här kunde hända. Under resan har den här personen haft olika sätt att visa sin existens med bilder på bajs och så där. Nu har han hittat ett sätt att lyckas begränsa mig.

Hur känns det?

– Det är inte bra alls. Den här striden har han vunnit. Jag har försökt hitta strategier för att lösa det här men det går inte. Han verkar ju ha oändlig tid på sig.

Nina Jansdotter säger sig dock vara målmedveten i att fortsätta kampen mot näthataren.

– Jag funderar på att kanske öppna min sida igen och bara sitta och anmäla för att se hur många falska profiler som kommer innan någon agerar, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte vem som har sådana befogenheter men det är väl antingen Facebook eller polisen. Många har ju polisanmält den här personen för hot och stalking. Det här är inte bara viktigt för mig utan för alla.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.