tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook censurerar Fotografiskas Zorn-reklam

Publicerad: 3 juni 2015, 12:54

Fotografiet på den nakna dalkullan blev för mycket för Facebook – som stängde ner både Fotografiskas sida och projektledaren Håkan Gustafssons användare.

Ämnen i artikeln:

Fotografiska Museet

AG

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se


Inför en utställning med fotografier som har inspirerat konstnären Anders Zorn laddade Fotografiska upp ett antal bilder från utställningen på sin Facebooksida.

Det dröjde inte länge innan Fotografiska upptäckte att kontot var nerstängt och att även Håkan Gustafsson, projektledare på Fotografiska, som hade lagt upp bilderna på kontot, var avstängd.

– De plockade bort den för att det var naket och att det är 1800-talskonst verkar inte spela någon större roll. För att öppna upp mitt privata konto fick jag gå igenom alla mina bilder och godkänna att allt som hade stötande innehåll var borta, säger Håkan Gustafsson till Dagens Media och fortsätter:

– Det är deras sajt och deras regler. Samtidigt kan jag tycka att Anders Zorn-bilder från 1800-talet är väldigt oskyldigt.

Enligt Håkan Gustafsson kan det vara problematiskt för Fotografiskas marknadsföring att sådana här typer av bilder censureras på sajten.

– Vi har drygt 225 000 följare och Facebook är ett sätt för oss att kommunicera mot vår målgrupp. Då blir det konstigt när vi inte får visa de bilder vi ställer ut. Vi har ställt ut bilder av Andres Serrano som använder sig av religiösa symboler på ett provocerande sätt, och då har det inte varit något problem. Det är den amerikanska dubbelmoralen.

Vad har ni fått för reaktioner från era följare?

– Folk tycker väl att det är konstigt eftersom det finns så mycket elände i världen med våld och intolerans. Då tycker folk att det är farligt att det är just vackra bilder på badande dalkullor som censureras. Samtidigt vill vi inte riskera att vårt konto stängs. Det är ingen diskussion med Facebook och vi har ingen chans att argumentera. De bryr sig inte om att det här är en av världens största konstnärer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev