Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Facebook åtalas för diskriminering genom riktade annonser

Publicerad: 29 Mars 2019, 07:02

Foto: Janne Næss

Facebooks riktade annonser tillåter diskriminering, menar amerikanskt departement.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Det amerikanska bostadsdepartementet menar att Facebook genom sina riktade annonser diskriminerar människor baserat på kön, etnicitet, religion, ursprung, geografiskt läge, familjestatus och funktionsnedsättning, skriver Adweek

Departementet har därför lämnat in en stämningsansökan i Washington, D.C. Åtalet rör sig specifikt om bostadsannonser och bygger på ett formellt klagomål från augusti 2018 där Facebook anklagas för att begränsa människors bostadsval. 

Departementet tar upp att Facebook ibland förhindrar att annonser når minoriteter på grund av hur Facebooks annonssystem är uppbyggt. 

Facebook har erbjudit annonsörer flera valmöjligheter där de kan exkludera ”kvinnor som arbetar”, ”utlänningar” och ”Puertoricaner”, skriver BBC

En talesperson från Facebook skriver i ett mejl att plattformen är förvånad över åtalet då de har tagit stora åtgärder för att förhindra diskriminerande annonser. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.