"Facebook-annonser är olagliga"

2012-11-26 13:27  

Nordens konsumentombudsmän gillar inte Facebooks annonser i nyhetsflödet. Nu hotar de med domstol för sociala medier-jätten.

Konsumentombudsmännen i Norge, Sverige och Danmark tror att Facebook bryter mot europeiska lagar genom att lägga in annonser i användarnas nyhetsflöden.

Annonserna är att betrakta som oönskade meddelanden, enligt myndigheterna som hotar att ta Facebook till domstol om man inte slutar med reklamen.

Det skriver Computer Sweden.

Enligt Norges konsumentombudsman Gry Nergard vill man först och främst diskutera reklamen med Facebook. Om det det inte fungerar hoppas hon att EU-kommissionen granskar om reklamen bryter mot lagen.

– Ytterligare en lösning kan vara att dra dem inför domstol, men det är den sista utvägen, säger hon till IDG News.

I ett brev till EU-kommissionen vänder sig konsumentombudsmännen mot Facebooks sponsrade inlägg, där användare får se annonser från varumärken som deras vänner gillat eller interagerat med på Facebook.

Användarna måste ge sitt medgivande till inläggen, vilket inte är fallet i dag, enligt Gry Nergard.

– Vi tror att det kan vara olagligt, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt