tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Facebook ändrar sig – ska ta bort bilder på dödsoffer

Publicerad: 11 april 2017, 13:37
Uppdaterad: 12 april 2017, 11:55

UPPDATERAD. Först skulle Facebook sätta åldersgräns på bilderna på dödsoffrena från fredagens terrordåd – nu ska bilderna plockas bort helt.

Ämnen i artikeln:

Facebook

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Efter fredagens terrorattack har flera bilder på dödade och skadade personer spridits på sociala medier.

Det är specifikt en bild från Drottninggatan som har väckt starka reaktioner. Trots att flera har anmält bilden, som bland annat sprids på Facebook, fattade moderatorerna först beslutet att inte ta bort bilden, skriver Aftonbladet.

En av dem som anmält är Alexandra Huldén.

– Det har varit så mycket skriverier om att de tar bort bilder på ammande kvinnor och så. Men bilder på dödsoffer bryter tydligen inte mot Facebooks trivselregler, säger hon till Aftonbladet.

Som svar på anmälan skriver Facebook att de bland annat kommer sätta en åldersgräns på innehållet.

"Tack för din anmälan. Facebook är en plats där man kan dela med sig av sina erfarenheter och väcka uppmärksamhet kring frågor som man tycker är viktiga. Eftersom vi har fått synpunkter på detta från vår community kommer vi däremot begränsa den här typen av innehåll för personer under 18 år. Vi kan även komma att visa en varning för att uppmärksamma användare på innehållet i det här fotot innan de visar det. Du kan läsa mer om hur vi hanterar våld och stötande innehåll i Facebooks communityregler".

– Det är total brist på ansvar. Jag förstår att de inte alltid kan kontrollera vad som sprids men när de får in en anmälan och granskar är det självklart att sådant här ska tas bort, säger Alexandra Huldén.

När Dagens Media kommer i kontakt med Facebooks pr-byrå Spotlight Pr har det sociala nätverket dock fattat ett annat beslut – bilderna kommer tas bort.

I ett mejlsvar till Dagens Media skriver en talesperson för Facebook som arbetar för pr-byrån Spotlight Pr följande:

"Vi är väldigt chockade och bedrövade över attacken som har utförts i Stockholm. Vi förstår att bilderna är extremt upprörande, och jobbar därför så snabbt som möjligt med att ta bort dem där de publiceras."

Exakt när bilderna kommer vara borttagna från Facebook är dock oklart.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev