torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

F-plus läggs ned – reportrar går till Bulletin

Publicerad: 1 december 2020, 06:50

Henrik Svidén, chefredaktör och ansvarig utgivare för F-plus, vill i dag inte svara på Dagens Medias frågor.

Foto: Ernst Henry Photography AB + Svenskt Näringsliv/Fplus

Svenskt näringsliv lägger ned den redaktionella satsningen F-plus i dess nuvarande form. Tre av medarbetarna har gått vidare till nya högersajten Bulletins kommande redaktion, kan Dagens Media avslöja.

Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivBulletin

F-plus startade våren 2018 som Svenskt näringslivs nyhetssatsning med tolv anställda på redaktionen. Sajten har kallat sig ”företagsamhetens egen nyhetstjänst” som presenterar nyheter ”med näringslivets glasögon” men uppger också att den ”arbetar självständigt och värderar nyheter utifrån journalistiska principer”.

I nuläget arbetar närmare arton personer med F-plus och övrigt redaktionellt innehåll.

För ett par veckor sedan fick hela kommunikationsavdelningen med ett fyrtiotal medarbetare veta att F-plus i sin nuvarande form inte kommer att finnas kvar. Enligt källor till Dagens Media kommer F-plus i stället att stöpas om till en ny form av nyhetstjänst.

Hur den nya nyhetstjänsten kommer att utformas och hur den redaktionella personalen berörs av den kommande förändringen är inte klart.

Tre av medarbetarna vid F-plus slutade i förra veckan för att gå till nya uppdrag. Enligt källor till Dagens Media har de rekryterats till den växande redaktionen för den nya högersajten Bulletin, som Dagens Media tidigare rapporterat om.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för F-plus är Henrik Svidén. Dagens Media har sökt honom om nedläggningsplanerna, men han vill inte svara på frågor i nuläget:

”Svenskt Näringsliv arbetar för tillfället med en översyn av sin redaktionella tjänst. Den översynen är pågående och vi får därför be att återkomma när den är klar” skriver han i ett mejlsvar.

LÄS OCKSÅ: Profilerna som ska ratta nya högersajten

Johan Jakobsson, tidigare grundare av Nordic Public Affairs och före detta partisekreterare i Liberalerna, är sedan i våras ny kommunikationsdirektör för Svenskt Näringsliv. Det är Johan Jakobsson som nu stöper om verksamheten han tagit över.

F-plus var en satsning som genomfördes under den förre kommunikationschefen. Dagens Media har sökt Johan Jakobsson. Men Svenskt näringslivs presschef Peter Isling låter hälsa att utöver kommentaren som chefredaktör Henrik Svidén givit så har Svenskt Näringsliv ”inget att tillägga”.

F-plus drog i gång i samma veva som många nyhetsförmedlare lokalt och nationellt valde att lägga sitt innehåll bakom betalvägg. Genom att hämta nyheter via Omni och TT och hålla allt redaktionellt öppet och gratis hoppades man locka en bred publik med näringslivsintresse.

Även om redaktionen hävdat sitt oberoende så har kritiker ifrågasatt det:

”F-plus ger sig ut för att vara en riktig redaktion, när den egentligen är styrd av Svenskt Näringslivs kommunikationsavdelning. Fast det ser ju ut som medier på riktigt” skrev Rolf van der Brink i Dagens Opinion (1/10/2019).

 

Anna Gullberg
Frilansskribent

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev