Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Expressens Magda Gad: "Folket är helt utelämnat åt sitt öde"

Publicerad: 28 November 2015, 06:00
Uppdaterad: 8 December 2015, 21:14

Utrikesreportern Magda Gad berättar om de sju veckorna i Europas värsta getto Livezilor Alley i Rumänien, och den kommande reportageserien i Expressen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenTidskriftsprisetBlank spot project

Magda Gad är utrikesreportern som är känd för att inte sky världens farligaste platser och därifrån rapportera om det – och dem – som mörklagts.

Sedan april i år skriver hon om utrikesfrågor och livet som korrespondent i Expressen, och har innan dess frilansat för bland annat Tidningen Vi, Café, Modern Psykologi och Aftonbladet. Dessutom är hon medgrundare till Blank Spot Project, den läsarfinansierade utrikessajten som rapporterar från platser i världen som saknar journalistisk bevakning.

I veckan utnämndes Magda Gad av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter till Årets journalist, i huvudsak för sin rapportering från det ebolahärjade Liberia.

– Det har varit ett reportage som jag har varit beredd att dö för, därför känns det otroligt bra, framför allt för att det ger människorna i Liberia en röst. Min viktigaste roll som journalist är den att vara ute på fältet och samla in historier, så jag har inte tänkt på själva priset på något annat sätt än att det lyfter människorna jag skildrar ytterligare, säger Magda Gad till Dagens Media.

På söndag inleder Magda Gad Expressens stora serie om Rumänien #därförkommertiggarna. Tillsammans med fotografen Christoffer Hjalmarsson har hon levt sju veckor i Europas värsta getto Livezilor Alley i Bukarest.

– Jag har fått ynnesten att få göra journalistik som den ska göras, vilket är ovanligt idag. Men det krävs att man är på plats längre än två, tre dagar om man ska skildra ett större skeende. Det fungerar inte att till exempel promenera in i ett sådant här område som Livezilor Alley och tro att man kan komma igång och jobba på en gång, berättar hon.

Det tog runt två veckor för Magda Gad att bli accepterad i Livezilor Alley och därmed få möjlighet att bli mer osynlig i miljön.

– När jag och min tolk kom dit första dagen vände vi tillbaka direkt, för stämningen var så fientlig. Men vi visste att vi var tvungna att börja någonstans, så vi gick tillbaka in och började prata med några barn som satt på en trapp. Efter ett tag kom några vuxna och ifrågasatte vad vi gjorde där, och då började vi prata med dem också. I sakta takt blev det lättare att få vara kvar, även om vi blev bortkörda vissa dagar. Men vi jobbade med att visa att vi inte ville något illa, utan bara ville berätta om deras liv och tillvaro.

Magda Gad menar att den största chocken för henne under arbetets gång var insikten om precis hur fattigt Rumänien faktiskt är. Det hon tidigare hade uppfattat som ett något halvt fungerande land visade sig istället ha fattigdomen som nationsproblem.

– Från mitt perspektiv trodde jag att den här fattigdomen främst drabbade romer, men det är någonting som genomsyrar hela Rumänien. Landet styrs av korrupta politiker medan folket kämpar för sin överlevnad med kanske tre, fyra jobb på samma gång.

Människorna i Livezilor Alley sa till Magda Gad att de ser det som rent omöjligt för någon att hjälpa dem ur misären.

– Folket där är fina människor som har råkat hamna i stor social utsatthet. De har blivit svikna sedan de föddes och är helt utan auktoritetstro.

Vad berörde dig mest under veckorna i Bukarest?

– Det var definitivt en chock för mig att någonting sådant här kan pågå i ett EU-land, det gör mig skitförbannad. Jag har rapporterat från många länder världen över och berättat om barnslavar i Etiopien och om våldtäkt som vapen i Kongo, men här i Livezilor Alley var det en annan typ av sorg som drabbade. Det är ett hårt samhälle, där folket är helt utelämnat åt sitt öde. Det saknas kraft och resurser till att skapa ett fungerande civilsamhälle, och där finns åttaåringar som tar heroin och småflickor som säljer sex.

Vad hoppas du på att reportageserien i Expressen ska bidra med?

– Jag hoppas att det kan hjälpa till och komplicera verkligheten. Som den beskrivs i media och i politiken görs den allt för ofta svart och vit, men så är det ju aldrig. Verkligheten består av många nyanser av grått, och jag tror att första steget till att göra bra insatser är att visa upp hela den komplicerade bilden.

Vilket perspektiv tycker du framför allt har saknats när media skildrat romernas situation?

– Alla perspektiv har saknats egentligen, det har inte funnits någon bra rapportering över huvud taget. Bilden är så oerhört mycket mer komplicerad än den har framstått i media hittills. Det är framför allt ett perspektiv som jag har tänkt på, och det är barnens. Vad händer med barnen som blir lämnade kvar i gettot när föräldrarna åker iväg för att tigga eller försöka skaffa jobb i andra länder? Jag frågade en människorättsaktivist om det här, vars svar blev "det dödar barnen". Det skapar en ny generation av utsatta och föder på så vis ny kriminalitet, för oftast kommer inte föräldrarna tillbaka med någonting alls. De är fortfarande utan pengar och utan inkomst i hemlandet.

Magda Gads reportage från Rumänien kommer att publiceras Expressen i fem delar under två veckors tid med start imorgon söndag. Webb-tv kommer dessutom sändas varje dag från Bukarest.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.