Expressen tar krafttag mot kommentatorer

2011-08-29 07:39  

Expressen.se tar bort möjligheten att fritt kommentera artiklar på sajten. Istället ska de förhandsmodereras, skriver chefredaktören Thomas Mattsson i sin blogg.

Enligt Thomas Mattsson gör expressen.se förändringen på grund av att så många som kommenterar inte håller sig till ämnet i den aktuella artikeln eller bryter mot användarvillkoren.

”Nu kommer det inte längre att finnas möjlighet att tycka till i realtid som tidigare. Fram till nu har ju den som skrivit en kommentar gjort det under eget juridiskt ansvar och materialet har, som det kallas, efterhandsmodererats och först då har vi redigerat inlägg eller tagit bort olämpligheter.

Vår ambition är att nu istället, under en övergångsperiod, ha förhandsmoderering och därmed hårdare kontrollera att det som skrivs handlar om ämnet för artikeln. Vi kommer också försäkra oss om att den som skriver följer användarvillkoren, som inte tillåter exempelvis personangrepp eller rasistiska kommentarer”, skriver Thomas Mattsson.

Han själv och Per-Anders Broberg, biträdande chefredaktör, ska nu vara ansvarig utgivare för kommentarerna.

På sikt hoppas Thomas Mattsson på att fler ska kommentera under eget namn. Men något beslut huruvida användarna ska tvingas till mer omfattande registrering är inte taget.

”Vi är medvetna om att det ibland bör vara möjligt att få vara anonym. Den som ska skriva om exempel mobbning, kvinnomisshandel eller något känsligt på arbetsplatsen vill kanske inte framträda i offentligheten på en av Sveriges största mediesajter. Hur ska vi göra då om vi kräver för- och efternamn och gärna bild? Sådana frågor är det många ansvariga utgivare som funderar på nu, när ”näthatet” och ”anonymiteten på nätet” är på agendan igen.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt