Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Expressen tar krafttag mot kommentatorer

Publicerad: 29 augusti 2011, 05:39
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:01

Expressen.se tar bort möjligheten att fritt kommentera artiklar på sajten. Istället ska de förhandsmodereras, skriver chefredaktören Thomas Mattsson i sin blogg.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Enligt Thomas Mattsson gör expressen.se förändringen på grund av att så många som kommenterar inte håller sig till ämnet i den aktuella artikeln eller bryter mot användarvillkoren.

”Nu kommer det inte längre att finnas möjlighet att tycka till i realtid som tidigare. Fram till nu har ju den som skrivit en kommentar gjort det under eget juridiskt ansvar och materialet har, som det kallas, efterhandsmodererats och först då har vi redigerat inlägg eller tagit bort olämpligheter.

Vår ambition är att nu istället, under en övergångsperiod, ha förhandsmoderering och därmed hårdare kontrollera att det som skrivs handlar om ämnet för artikeln. Vi kommer också försäkra oss om att den som skriver följer användarvillkoren, som inte tillåter exempelvis personangrepp eller rasistiska kommentarer”, skriver Thomas Mattsson.

Han själv och Per-Anders Broberg, biträdande chefredaktör, ska nu vara ansvarig utgivare för kommentarerna.

På sikt hoppas Thomas Mattsson på att fler ska kommentera under eget namn. Men något beslut huruvida användarna ska tvingas till mer omfattande registrering är inte taget.

”Vi är medvetna om att det ibland bör vara möjligt att få vara anonym. Den som ska skriva om exempel mobbning, kvinnomisshandel eller något känsligt på arbetsplatsen vill kanske inte framträda i offentligheten på en av Sveriges största mediesajter. Hur ska vi göra då om vi kräver för- och efternamn och gärna bild? Sådana frågor är det många ansvariga utgivare som funderar på nu, när ”näthatet” och ”anonymiteten på nätet” är på agendan igen.”

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.