Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Expressen tar in gästredaktörer

Publicerad: 22 April 2014, 06:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

I samband med Expressens och Unicefs projekt "För varenda unge" tar tidningen in gästredaktörer som ska styra sociala medier-redaktionen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

De tre gästredaktörerna är samtliga ambassadörer för Unicef. Först ut är Mark Levengood, som kommer att ratta redaktionen under dagen. Imorgon tar Lill Lindfors över och på torsdag är det dags för Eva Röse.

– Mark kommer snart in och ska delta på morgonmötet där vi går igenom dagen. Gästredaktörerna kommer ha stort inflytande i vad vi kör ut i våra sociala kanaler och även styra innehållet på Unicefs sajt, säger Dan Edström, ansvarig för sociala medier på Expressen, till Dagens Media.

"För varenda unge" utgörs av en månadslång kampanj som avslutas med "Humorgalan" i TV4. När projektet nu arrangeras för sjätte året i rad läggs stort fokus på digitala och sociala medier.

– Tidigare har vi haft ett ganska starkt pappersperspektiv. I år tänkte Unicef köra mycket i sociala medier, och där var vi inte sena att hänga på, säger Dan Edström.

Hur tror du att det kommer att gå med gästredaktörerna?

– Jag tror att det kommer gå bra. Jag har pratat med alla och de har bra idéer kring vad de skulle vilja få ut. Det är ju tre personer med helt andra infallsvinklar än vad vi är vana med, vilket gör det spännande.

I samband med kampanjen har även krönikören och programledaren Jenny Strömstedts mobiltelefon fått åka på volontäruppdrag till Uganda. Telefonen publicerar bilder på Instagram och Twitter med målet att sprida bilden av hjälparbetet. Samtidigt länkas bilder och texter från mobilen till Expressens sajt i realtid.

– Vi har en grupp som har jobbat med att olika flöden kan publiceras direkt på sajten. Det känns bra att ha Jennys olika konton, som har många följare, istället för att skapa ett helt nytt.

Användningen av gästredaktörer är relativt nytt i Sverige, men har provats i andra länder. Dan Edström är öppen för att utveckla konceptet och använda det i framtiden.

– Ja, faller det här väl ut så kan det absolut bli så att vi testar igen. Många människor är aktiva i sociala medier och har stora plattformar, vilket gör att man kan få ett mer interaktionsbaserat redaktörskap. Det är också spännande att testa människor från andra generationer som har andra positioner, och det är kul att kunna nå ut med offentliga personer, tillsammans med våra egna kanaler, säger han.

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.