Expressen skaffar sociala medier-policy

Expressens nöjesjournalist Bea Birkeldh spekulerade om utgången av Paradise Hotel på Twitter. Inte ok, säger chefredaktören Thomas Mattsson, som just tagit fram tidningens policy för sociala medier.

Expressens policy för hur medarbetarna ska förhålla sig till sociala medier har just förhandlats med facket.

Policyn stadgar att medarbetarna antingen representerar sig själva i sociala medier, och då inte får röja omständigheter inifrån Expressen eller företräda tidningen, eller så representerar de redaktionen och då ska det finnas ett redaktörskap och en publiceringsidé, säger Thomas Mattsson.

– Jag är positiv till att Expressens journalister finns på Facebook, Flickr, Twitter eller var helst vår publik och möjligen också nyheterna finns. Men man bör förstås inte avslöja vad man arbetar med, vilka resor man är på, vilka interna möten som hålls på redaktionen och allt det där andra självklara, säger Thomas Mattsson till Dagensmedia.se.

Förra veckan nådde Sveriges Radios sociala medier-policy offentlighetens ljus när den publicerades på bloggen Same Same But Different.

Policyn har varit ordentligt omtalad sedan dess och SR har fått utstå hård kritik för formuleringar som att man inte kan ”förbjuda medarbetare att medverka på Facebook eller andra sociala nätverk eller att ha egna bloggar, om det inte strider mot kollektivavtalet”, eller ”rent skvaller om och bilder på andra medarbetare och chefer är sällan för journalistiska ändamål”.

JMW:s sociala medier-expert Brit Stakston skriver på byråns blogg att SR:s policy ”visar total rädsla för nätet och att det är en arena som SR upplever som totalt okontrollerbar”, medan Text100:s Anders Lundin tycker att policyns syfte verkar vara att ”så effektivt som möjligt förhindra att de anställda pratar med andra överhuvudtaget”.

– Jag vill inte recensera Sveriges Radio, men rent allmänt är det så att exempelvis kollektivavtalet reglerar hur man som medarbetare ska förhålla sig i olika sammanhang. Det finns affärshemligheter och källskydd att påminna om, men också ett sunt förnuft och allmänt gott omdöme och de allra flesta hanterar ju detta bra, säger Thomas Mattsson.

Gott omdöme innebär bland annat att en nöjesreporter på Expressen inte bör spekulera i utgången av en realitysåpa som hon kan misstänkas ha insyn i. Därför tycker Thomas Mattsson inte att det var okej när tidningens nöjesreporter Bea Birkeldh för ett par dagar skrev Twitter vem av deltagarna som skulle vinna och att man kunde sluta titta på programmet.

Själv kallar Bea Birkeldh det hela för ett skämt.

– Jag skulle aldrig skriva det om jag visste vem som vann, jag är inte dum i huvudet. Jag var med och castade ”Mammas pojkar” men har inte skrivit något om det, säger hon när Dagensmedia.se ringer upp.

Bea Birkeldh tvingades senare ta bort inlägget från sitt Twitterflöde.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt