Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Expressen om Zlatan-appen: "Man får gilla läget"

Publicerad: 23 Oktober 2013, 10:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

Zlatan-appen kritiseras hårt av kvällstidningarna. Men sportredaktionerna tvekar inte att hämta sina nyheter från "Zlatan Unplugged".


Ämnen i artikeln:

ExpressenZlatanAftonbladet

Den 10 oktober slog nyheten ned som en bomb i Medie- och Sport-Sverige.

Zlatan, som enligt Retriever är Sveriges överlägset mest omskrivna sportstjärna, rundar medierna och journalisternas frågor genom att starta den egna kanalen ”Zlatan Unplugged.

– Det skrivs för mycket om mig genom andra. Nu ska det skrivas mer om mig genom mig, sa fotbollsstjärnan till TT i samband med lanseringen av "Zlatan Unplugged".

Ett drag som kritiserades av många journalister.

– Min kritik ligger i att han startar en egen mediekanal som omöjliggör följdfrågor, sade Aftonbladets Robert Laul till Dagens Media.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin sågade även han tämligen omgående "Zlatan Unplugged", som ingår i appen Mikz.

– Det är raka bleka frågor och likadana svar. Jag har nog aldrig läst några tråkigare intervjuer med Zlatan, säger Jan Helin bland annat i podcasten "Mattson & Helin".

Även podcastkollegan Thomas Mattsson, tillika chefredaktör för Expressen, var kritisk och menade att "tillrättalagd information i korta intervjuer" inte är det fansen vill ha.

Men trots kritiken har båda kvällstidningarna valt att flera gånger citera uttalanden från ”Zlatan Unplugged”. Aftonbladet har gjort det två gånger i papperstidningen. Samma siffra för Expressen är fyra. Båda tidningarna har också återgivit uttalanden i appen på webben.

Både Expressen och Aftonbladet citerade Zlatan från appen så sent som i tisdags. Då återgav kvällstidningarna Zlatans kommentarer till den oturliga playofflottningen mot Portugal.

Det gjorde även TT, vilket innebar en rad publiceringar i landsortspressen.

– Vi citerar appen när vi tycker att det är motiverat. På ett sätt innebär detta ju att Zlatan uttalar sig fler gånger än vad han annars hade gjort, säger Anders Nettelbladt, sportchef på Expressen och fortsätter:

– Man får också skilja på hans roll i klubblaget och när han som lagkapten efter en landskamp förväntas svara på frågor, vilket var det som kritiken handlade om.

Anders Nettelbladt påpekar att Expressen även citerar andra sportstjärnor som rundar journalisterna genom att kommunicera via bloggar och sociala medier.

– Vi försöker självklart att ringa och ställa följdfrågor, men ifall de inte svarar kan vi helt enkelt inte få fler citat.

Att stora stjärnor alltmer kommunicerar med pressen på sina egna villkor är en utveckling som har pågått under en längre tid.

 – Att de stora stjärnorna blir allt mer oåtkomliga kan man tycka vad man vill om, men det är så det är. Man får gilla läget, säger Anders Nettelbladt.

När Dagens Media når miljardären och Mikz-grundaren Dan Olofsson fnyser han bara åt kvällstidningarnas kritik.

– Jag tycker att det är trams. Jan Helin vill bara kontrollera flödet av information från Zlatan, säger han.

Han håller inte heller med om att innehållet är tamt.

– Om det nu hade varit så meningslös information i appen så hade den ju inte varit citerad i Aftonbladet och Expressen var och varannan dag. De har ju gjort en redaktionell bedömning om att innehållet är tillräckligt intressant för att publicera det, säger Dan Olofsson och fortsätter:

– Jan Helin är en partsinlaga och jag tycker ärligt talat att hans kritik är lite patetisk.

Enligt Mikz egna uppgifter har "Zlatan Unplugged" till dags dato laddats ner drygt 140 000 gånger. Varje dag laddas appen i genomsnitt ner 5000 gånger.

– Vi ökar varje dag och inom några veckor rullar vi ut appen i Frankrike och där har den ju potential att bli mycket stor också.

Dagens Media har sökt Jan Helin och Aftonbladets biträdande sportchef Pontus Carlgren.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

ExpressenZlatanAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.