Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Expos artikel blev viralraket

Publicerad: 3 Maj 2016, 13:40
Uppdaterad: 4 Maj 2016, 09:01

Expos artikel om nazistdemonstrationen i Borlänge under första maj har spridits med raketfart i sociala medier. En av bilderna från demonstrationen spås nu bli en framtida ikonisk bild.


Bilden föreställer en kvinna som med knuten näve ställt sig i vägen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Fotografen David Lagerlöf tog bilden som nu sprider sig lavinartat i sociala medier.

Bilden lades ut igår på David Lagerlöfs Facebooksida och privata Instagramkonto. I skrivande stund har fotot delats nästan 2000 gånger och fått över 7000 reaktioner och drygt 200 kommentarer.

 

Journalisten Emmanuel Karlsten delade bilden på twitter och eftersökte vem kvinnan i bilden är.

 

I en intervju med Dagens Nyheter säger fotografen David Lagerlöf "Nordiska motståndsrörelsen kom tågande och längst fram kom ledargarnityret. Jag noterar kvinnan som går rakt ut i vägen och ställer sig framför de här personerna. Hur de långsamt rör sig mot henne och hur de stirrar på varandra, innan polisen kommer och föser bort henne."

Även på fotografens twitter har bilden fått stor spridning.

 

Nu jämför en del personer i sociala medier bilden med den klassiska "tanten med väskan". En bild tagen av Hans Runesson som visar en kvinna som attackerar en demonstrant för Nordiska rikspartiet med en väska i Växjö 1985.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.