Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Expertgrupp ska granska innehåll på Facebook

Publicerad: 29 januari 2019, 07:57

Nytt granskande organ ska se över innehållsbeslut på nytt.

Foto: Wikimedia Commons

Nytt beslutsorgan ska granska innehållsbeslut igen – men exakt hur det ska gå till är ännu oklart.


Ämnen i artikeln:

Facebook

I november förra året meddelade Facebooks vd Mark Zuckerberg att den sociala mediejätten planerar att ändra sättet som innehåll modereras på. 

Ett oberoende organ ska granska innehållsbeslut som överklagats av användarna. 

I ett blogginlägg presenterar Facebook ett utkast på hur processen kan gå till. Besluten ska granskas av en slags styrelsen eller expertgrupp som ska titta på vissa fall igen men frågetecknena är många. Det är exempelvis fortfarande oklart hur många som ska ingå i styrelsen och hur fallen ska väljas ut. 

Tanken är att Facebook ska komma fram till svar på dessa frågor inom det närmsta halvåret genom att anordna arbetsgrupper runt om i världen som får möjlighet till att utvärdera och ge feedback. 

För att undvika att utesluta grupper och organisationer ur processen kommer Facebook även ge möjlighet till att skicka in förslag på hur upplägget kan se ut. 

Den särskilda styrelsen kommer inte ta det första beslutet om exempelvis ett inlägg faktiskt borde plockas ned, de första två invändningarna kommer fortfarande ses över av Facebooks interna system. Men om en användare fortfarande motsätter sig Facebooks beslut kan det fallet gå upp till Facebooks nya beslutsorgan, rapporterar Techcrunch

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev