Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Experterna om "åldersgräns" i sociala medier

Publicerad: 29 januari 2016, 15:12
Uppdaterad: 29 januari 2016, 15:35

Emma Blom, Emanuel Karlsten och Brit Stakston.

Emma Blom, Emanuel Karlsten och Brit Stakston reagerar på beskedet som väckt starka reaktioner i branschen.


Idag rapporterade SVT att Sverige ska göra EU:s dataskyddsförordning till lag, och därmed införa åldersgräns i sociala medier.

Nyheten har väckt starka reaktioner i branschen, där merparten ställt sig negativa.

Emma Blom, vd på sociala medier-byrån Social Industries, sållar sig till den frustrerade skaran och menar att hon märker av en slags grundinställning till sociala medier hos den generation som inte vuxit upp med dem, att användandet i huvudsak är någonting dåligt.

– Min spontana tanke när jag hörde nyheten var att det handlar om en moralpanik som liknar den som omgärdat många nya typer av medier, det är bara att se tillbaka i tiden och jämföra hur det var när till exempel video kom. Men de som är barn och unga idag har vuxit upp med sociala medier och ser det som en naturlig del av sin vardag att kommunicera på det viset, och vi kan inte stoppa det med förbud. Idag är vi mobilburna och kommer att fortsätta att kommunicera på dessa plattformar, säger Emma Blom till Dagens Media.

Vad kan en åldersgräns få för konsekvenser?

– För att svara på den frågan tror jag att man måste utgå ifrån det perspektiv som många ur föräldragenerationen till dessa barn har, nämligen att man förutsätter att ens barn kommer att ångra sina aktiviteter på sociala medier när de blir äldre. Men jag anser att det finns många positiva saker med användning av sociala medier, som ungdomar kan gå miste om när det införs en åldersgräns. Det handlar om saker som att uttrycka sig i skrift och bild, att bli duktigare på att kommunicera och stå för sina åsikter, dessutom att få möjlighet att definiera sig själv på så vis.

Emma Blom menar däremot att det är viktigt att som förälder försöka ta ansvar för sitt barns sociala medier-användande, genom samtal och att föregå med gott exempel.

– Det klart att vi ska göra vårt bästa för att skydda barn och ungdomar mot exempelvis näthat, det kan ju vara tufft med den öppna kommunikation som förekommer på sociala medier och det är lätt att gömma sig och komma undan. Men jag förstår inte hur lagstiftning skulle kunna lösa det. I min bransch är man ganska övertygade om att det här handlar om att man saknar grundförståelse för ungas sätt att se på sociala medier-användande. Vi ser istället möjligheter för både privatpersoner och varumärken, fortsätter hon.

Bland de högljudda reaktionerna var journalisten Emanuel Karlsten en av de få som ville lugna ner diskussionen.

I en krönika hos Breakit skrev han tidigare idag om hur nyheten om åldersgräns i sociala medier fått överdrivna proportioner, mycket på grund av SVT:s undermåliga research kring EU-förordningen.

– Givetvis litade jag på att SVT hade koll och reagerade därför precis som de flesta andra med tanken att det faktiskt var så skandalöst som det lät, och att det handlade om någons slags förbudspolitik. Men när jag ansträngde mig för att djupdyka i förordningen blev det tydligt att det handlar om någonting helt annat än vad SVT:s vinkel fick det att framstå som, säger Emanuel Karlsten till Dagens Media.  

EU-förordningen innebär att förälders godkännande alltid måste inhämtas om ett socialt medie eller annan tjänst vill använda ett barns personuppgifter, och att dessa därmed ska skyddas bättre.

– Från att ha känt att det här är någonting helt idiotiskt, slutade det med att jag tänkte att det egentligen inte är så farligt. Det är tråkigt att SVT valde att inte gå djupare i det hela. De kunde till exempel ha frågat fler sakkunniga som kunde hjälpa till att sätta det som presenterades i ett sammanhang. När man lägger fram det på det här viset och får det att verka som att det handlar om ett åldersförbud, spär det bara på den medieskepsis som råder, vilket jag tycker är synd, fortsätter Emanuel Karlsten.

Även Brit Stakston, digitalrådgivare, menar att SVT:s tolkning av det lagförslag som ligger var en grov tolkning.

– Däremot påminner det här oss om den viktigaste diskussionen av alla, nämligen hur vuxensamhället förhåller sig till den digitala tiden. Jag har alltid tyckt att det är problematiskt när vuxna abdikerar från sina barn och ungas socialisering på nätet. Det är absolut så att man behöver vara engagerad i de plattformar som unga väljer att befinna sig på, och det är det här som lagförslaget lite grann ska stötta. Jag tycker dock att det redan finns lagstiftning som fångar upp exempelvis marknadsföring mot unga, som borde appliceras istället.

Tror du att en åldersgräns skulle fungera i praktiken?

– Generellt för den här typen av saker handlar det om föräldraansvar snarare än lagstiftning. Om det behöver vi ha en gemensam diskussion i samhället i stort, men även om nätaktörernas ansvar. Där kan vi ju se hur trettonårsgränsen på Facebook har fungerat i praktiken, den har snarare varit en viktig påminnelse och uppmuntran till diskussion med barn om i vilken ålder det är okej att börja använda sociala medier. Sådana val bör alltid göras i samråd mellan föräldrar och barn.  

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.