Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Digitalt presenteras av:

EU:s krav: 30 procent lokalt innehåll på Netflix

Om några månader klubbas lagförslaget igenom som kräver att streamingjättarna investerar mer i europeiska produktioner.


Publicerad 2018-09-05 06:55
Uppdaterad 2018-09-05 07:29

Ämnen i artikeln:

Netflix

Dela artikeln:

Det nya lagförslaget kommer att godkännas i december, och ska få streamingjättar som Amazon, Netflix och HBO att investera mer i europeiska produktioner, säger Roberto Viola, som är avdelningschef för den europeiska kommissionens avdelning som reglerar kommunikationsnät, innehåll och teknik. Det skriver Varity och Di Digital.

Enligt EU-chefen behövs bara en slutomröstning, och han kallar den för en ren formalitet.

I oktober ska EU att släppa statistik kring hur mycket av Netflix material som i nuläget är från Europa. Detta för att underlätta för tillsynsmyndigheter att tillämpa reglerna. Ett krav är till exempel att serier och filmer som producerats i Europa ska synas tydligt på plattformarna. Roberto Viola säger samtidigt att Netflix redan nu är nära att uppfylla målet om 30 procent europeiskt innehåll.

En annan EU-regel som är på gång ska tvinga streamingjättar och plattformsjättar som Youtube att betala mer i upphovsrättsavgifter till författare, film- och tv-producenter.

– Paradoxen är att i den digitala värld som internetvärlden har skapat är det plattformarna som får de största delarna av inkomstströmmen och att de som skapar innehållet och driver trafik får de mindre, säger Roberto Viola til Varity.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.