Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

EU:s krav: 30 procent lokalt innehåll på Netflix

Publicerad: 5 september 2018, 06:55
Uppdaterad: 5 september 2018, 07:29

Om några månader klubbas lagförslaget igenom som kräver att streamingjättarna investerar mer i europeiska produktioner.


Ämnen i artikeln:

NetflixEuropeiska kommissionen

Det nya lagförslaget kommer att godkännas i december, och ska få streamingjättar som Amazon, Netflix och HBO att investera mer i europeiska produktioner, säger Roberto Viola, som är avdelningschef för den europeiska kommissionens avdelning som reglerar kommunikationsnät, innehåll och teknik. Det skriver Varity och Di Digital.

Enligt EU-chefen behövs bara en slutomröstning, och han kallar den för en ren formalitet.

I oktober ska EU att släppa statistik kring hur mycket av Netflix material som i nuläget är från Europa. Detta för att underlätta för tillsynsmyndigheter att tillämpa reglerna. Ett krav är till exempel att serier och filmer som producerats i Europa ska synas tydligt på plattformarna. Roberto Viola säger samtidigt att Netflix redan nu är nära att uppfylla målet om 30 procent europeiskt innehåll.

En annan EU-regel som är på gång ska tvinga streamingjättar och plattformsjättar som Youtube att betala mer i upphovsrättsavgifter till författare, film- och tv-producenter.

– Paradoxen är att i den digitala värld som internetvärlden har skapat är det plattformarna som får de största delarna av inkomstströmmen och att de som skapar innehållet och driver trafik får de mindre, säger Roberto Viola til Varity.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.