lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

EU röstar igenom nya lagen om digitala tjänster

Publicerad: 21 januari 2022, 06:47

Digital services act är utformad för att hantera problem med innehåll på bland annat sociala medier.

EU-parlamentet röstar igenom skärpt kontroll över världens nätjättar. ”Den nya digitallagen kommer att skapa ordning och reda i den digitala vilda västern”, skriver EU-politikern Arba Kokalari (M), till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

EUsociala medierFacebookGoogle

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Förra året påbörjades arbetet med två nya digitala lagar i EU. Den första, digital services act, DSA, är utformad för att hantera problem med innehåll på bland annat sociala medier, och den andra, digital markets act, DMA, ska se till att företag konkurrerar på lika villkor.

Under torsdagen röstade EU-parlamentet igenom DSA. Texten godkändes med 530 röster för, 78 röster emot och 80 nedlagda röster.

Vid förhandlingsbordet satt den moderata EU-politikern Arba Kokalari. Hon välkomnar beslutet.

– Den nya digitallagen kommer att skapa ordning och reda i den digitala vilda västern. Med det här förslaget måste digitala plattformar som Facebook och Amazon snabbare ta bort olagligt innehåll som droghandel, olaga hot och farliga produkter, skriver hon i en kommentar till Dagens Media.

LÄS ÄVEN: Regleringen av nätjättarna kryper närmare – nytt beslut i EU 

– Som enda svensk vid förhandlingsbordet har jag arbetat för ett fritt och tryggt internet för både företag och användare. Nu får vi äntligen effektiva åtgärder som motverkar kriminalitet på internet, ett starkt skydd för yttrandefriheten och mer rättvis konkurrens för svenska techföretag, utan överdriven byråkrati, fortsätter hon.

DSA handlar bland annat om hur olagligt innehåll ska behandlas på stora techplattformar och att det ska bli enklare att ta bort sådant innehåll. Dessutom ska det bli enklare för användarna att förstå hur plattformarnas algoritmer fungerar – varför man får se en viss typ av innehåll, och hur plattformarna använder rekommendationssystemen.

EU:s nya internetlagar

EU-kommissionen lade i december 2020 fram förslag på två nya digitala lagar: om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA).

Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som händer på de digitala plattformarna medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område.

I DSA ingår skärpta krav på att plattformar agerar mot illegalt innehåll och även hantering av illegala varor. Digitala samordnare i medlemsländerna får en övervakande roll för att se till att plattformarna agerar.

Källa: TT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev