Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

EU: Olagligt att länka till Playboy-bild

Publicerad: 19 September 2016, 08:53
Uppdaterad: 19 September 2016, 09:05

I en ny dom slår EU-domstolen fast att länkning till olovligt uppladdade – och upphovsrättsskyddade – bilder är brottsligt. Därmed kan det holländska mediebolaget GS Media ställas till ansvar för att ha länkat till Playboy-bilder.


Ämnen i artikeln:

EU

Målet, där Playboy stämde GS Media, handlade om huruvida det var brottsligt att länka till olagligt uppladdade bilder eller inte – en fråga som tidigare inte haft ett tydligt svar, skriver Allt om juridik.

GS Media hade i slutet av 2011 publicerat en artikel om en holländsk mediepersonlighet som vikt ut sig i Playboy. I anslutning till artikel fanns en länk till en sajt där bilderna olovligen laddats upp.

Efter att Playboy kontaktat sajtägaren plockades bilderna bort. GS Media bytte då länkadress till en annan sajt där bilderna också laddats upp. Även denna gång begärde Playboys utgivare Sanoma Media av webbsidan att bilderna skulle tas bort.

Sanoma Media valde att stämma GS Media och fallet hamnade slutligen hos EU-domstolen för ett förhandsavgörande. Domstolen slår nu fast att det är brottsligt att länka till upphovsrättskyddat material om man är medveten om att de är olovligt uppladdade.

Den som bedriver verksamhet med vinstsyfte ska dessutom anses ansvarig att veta om länkat material är olovligt uppladdat. Antagandet kan dock motbevisas. Det motsatta gäller för den som bedriver hemsida utan vinstsyfte

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.