Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

EU ger Google miljardböter

Publicerad: 27 juni 2017, 10:41
Uppdaterad: 27 juni 2017, 13:20

UPPDATERAD. Google toppar med sina egna produkter i sökresultatet – nu bötfälls bolaget. "Vi håller inte med om slutsatserna", säger Googles nordiska talesperson Farshad Shadloo.

Ämnen i artikeln:

GoogleSveriges Annonsörer

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Dagens Media har tidigare rapporterat om Wall street journals granskning som visar att Google ger sina produkter topplaceringar i sökningar.

Granskningen visade att 90 procent av annonserna på topplaceringar är Googles egna. Söker man till exempel på "telefon" så hamnar Googles egna smartphone "Google pixel" högst upp på söklistan.

Nu får Google böta för att ha missbrukat sin ställning som sökmotor, rapporterar bland annat BBC.

EU-kommissionen har dömt Google till att betala hela 23,6 miljarder kronor i böter. Det är det högsta beloppet någonsin som ett företag har tvingats att betala när det kommer till anklagelser om att snedvrida marknaden.

Kommissionen ger Google 90 dagar på sig att avsluta sitt uppförande.

"Google har kommit fram med många innovativa produkter och tjänster som har gjort en skillnad i våra liv. Det är bra. Men Googles strategi för sin handelstjänst har inte bara handlat om att nå kunder genom att erbjuda bättre produkter än rivalerna. I stället har Google missbrukat sin marknadsställning som sökmotor", skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Hon skriver även att "det Google har gjort olagligt enligt EU:s antitrustlagar".

I ett offentligt uttalande säger dock Farshad Shadloo, talesperson för Google i Norden, att bolaget inte instämmer i kommissionens slutsatser och att bolaget kan komma att överklaga domen.

"När du handlar online vill du hitta de produkter du letar efter snabbt och enkelt. Och annonsörer vill göra reklam för dessa produkter. Det är därför som Google visar shoppingannonser, sammanför våra användare med tusentals annonsörer, stora som små, på ett sätt som är användbart för båda. Vi håller respektfullt inte med om slutsatserna som presenterats idag. Vi kommer se över kommissionens beslut i detalj då vi ser över en överklagan, och vi ser fram emot att fortsätta föra vårt fall vidare", säger han i sitt uttalande.

"Sätter fingret på något väldigt viktigt"

Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer, säger att domen är viktig eftersom den stödjer att alla företag ska ha samma chans till konkurrens.

– Det som är bra med den här domen är att den sätter fingret på något som är väldigt viktigt – att alla annonsörer ska ha samma villkor och chans. Det är det som är det väsentliga här, att man ser över Googles dominans och att Google har gjort något olagligt, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det är ett problem när Google växer sig så stora och bristen på transparens är kanske den allra viktigaste frågan i branschen. Det här är ett led i att sätta fingret på det problemet.

Tero Marjamäki säger att det ska bli intressant att följa frågan och se vad Google kommer säga i det överklagande som bolaget har flaggat för.

– De hävdar att man sätter kunderna i främsta rummet och att de har gjort något bra.

Hur påverkas svenska aktörer av det här?

– Svenska annonsörer är mer försiktiga medan det till exempel igår kom uttalanden från Unilever, mot stora aktörer som Facebook och Google, om att man vill se valuta för sina annonser. Jag tror att det är framför allt stora globala drakar med stora penningpottar som kommer driva utvecklingen och frågorna om deras dominans. Sedan är det givet att vi som intresseorganisation kommer fortsätta driva frågan om transparens också.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev